pixabay.com
Foto: Ilustracija

Nemački borbeni avioni „Eurofighter” presreli su ruske letelice iznad Baltičkog mora, saopštile su vazduhoplovne snage Nemačke.

Ruska obaveštajna letelica Il-20 letela je juče bez transpondera, uređaja koji pomaže vlastima da identifikuju i prate tu letelicu, prenosi Njuzvik.

Nemački borbeni avioni su poleteli iz grada Lielvarde iz Letonije.

Sličan incident se desio u januaru ove godine kada su vazduhoplovne snage Nemačke saopštile da su detektovale rusku Il-20 kako leti bez transpondera u međunarodnom vazdušnom prostoru i dodale da su je NATO letelice „kratko ispratile pre njenog povratka ka istoku”.

Prema NATO, njegove letelice su 2023. godine poletele „više od 300 puta da bi presrele ruske vojne letelice” koje su prilazile vazdušnom prostoru tog saveza, većinom iznad Baltičkog mora.

Portparol NATO Dilan Vajt je rekao krajem prošle godine da je rat u Ukrajini stvorio najopasniju bezbednosnu situaciju u Evropi u zadnjih nekoliko decenija, te da su zato „NATO borbeni avioni na dužnosti bez prestanka, spremni da polete u slučaju sumnjivih ili nenajavljenih letova u blizini vazdušnog prostora saveznika”.

 

2 COMMENTS

  1. SRBIJA POLAKO ALI SIGURNO IDE U EU! ŽIVELA EVROPA! ŽIVELA AMERIKA! ŽIVELA SRBIJA, EVROPSKA NATO SRBIJA, ŽIVELA EVROPSKA UNIJA SA SRBIJOM U NJOJ. EVROPSKA NATO SRBIJA, KONAČNO SVOJA NA SVOME MEĐU SVOJIMA. ONI KOJI NE VOLE ZAPAD TREBA DA BOJKOTUJU ISTI, TAKO ŠTO ĆE ISTOK PODRŽATI MENJAJUĆI EVRE I DOLARE U RUBLJE I JUANE I TRAŽITI POSAO U rUSIJI I kINI I NARAVNO SEVERNOJ KOREJI. A I SVE OSTALO LOŠE ZAPADNO, MENJATI ZA BOLJE ISTOČNO. I SRBIJI JE NAJBOLJE DA PREĐE NA EVRO. ŠTO ĆE SE U BUDUNOSTI SIGURNO I DOGODITI.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here