EPA
Novak Đokovic

Nemački mediji su odmah reagovali na pobedu Novaka Đokovića i uglavnom ističu istorijsko izjednačenje u broju osvojenih grend slemova – po 20 za svakog iz “velike trojke” koju sačinjavaju Đoković, Federer i Nadal.

Tako je konzervativni dnevni list “Frankfurter algemajne cajtung” (FAZ) doneo tekst svoje dopisnice iz Londona Doris Henkel, u kojem se između ostalog kaže:

“Nemoguće je zaustaviti srpskog tenisera. Pobedom nad Mateom Beretinijem Đoković je osvojio svuju šestu titulu u Vimbldonu i – ispisuje istoriju.”

Autorka navodi da je vremešni član britanske kraljevske kuće, Princ Edvard koji nosi i titulu vojvode od Kenta, na ovom turniru poslednji put zadužen za uručivanje pobedničkog pehara, ali da je do sada trofej predavao u ruke mnogih istorijskih veličina:

“Od Roda Lejvera, Bjerna Borga, Pita Samprasa preko Rodžera Federera i Rafaela Nadala do ovog čoveka iz srpskih brda koji je ovog 11. jula ispisao nove stranice istorije”.

Londonska dopisnica frankfurtskog lista podseća kako je sve počelo:

“Kada je Đoković pre 13 godina i šest meseci slavio svoju prvu pobedu na grend slem turniru, s tim je bilo povezano više od obične slutnje, šta bi od te priče moglo ispasti. Već prilikom prvog nastupa u nekom velikom finalu, na Otvorenom prvenstvu Amerike u Njujorku, nekoliko meseci ranije, on je poprilično namučio Rodžera Federera. Čoveku se čini da je od tada prošlo pola veka, ali tada je na snazi bio rekord Pita Samprasa, koji je osvojio 14 grend slemova, i to je bilo merilo svih stvari, kao uklesano u kamen”.

Niko ga ne može zaustaviti

Potom je novinarka nabrajala poznate stanice uspona Đokovića koji je ugrozio primat Federera i Nadala. Tekst o Đokovićevom trijumfu u Vimbldonu završila je skoro poetično:

“Na kraju ga niko nije mogao zaustaviti i trećom meč loptom učinio je poslednji, odlučujući korak na najviši sprat svoje čežnje”.

Sportski list “Kiker” donosi naslov: “Uspelo mu je! Đoković u Vimbldonu ostvario svoj veliki san”.

U tekstu se citiraju Đokovićeve reči: “Sedmogodišnji dečak je jednom u Srbiji od priručnih materijala napravio vimbldonski trofej. A sada on stoji tu sa svojom šestom titulom”.

Dnevni list “Zidojče cajtung” donosi tekst pod naslovom The Big One. Autor Gerald Klefman je napisao:

“Era jednog čoveka: Novak Đoković pobedio je i u Vimbldonu na način kjoji se ne može oponašati, pa se sada nada još jednom uspehu. Na Otvorenom prvenstvu Amerike Srbin bi stvarno mogao da osvoji sezonski grend slem”.

Na drugom mestu u tekstu autor podseća: “Đoković, koji je svojevremeno kao nepozvani gost banuuo na žurku druge dvojice (Federera i Nadala) sada je izjednačio rezultat u borbi za veliko nasleđe2.

Gerald Klefman svoju analizu završava osvrtom na odnos publike i Novaka Đokovića:

“Ovaj put je Đokoviću uspeo čak i flert sa publikom. Tvrdokorno se godinama nameće tema da je Đoković manje omiljen od svojih rivala Federera i Nadala. Jednom je Đoković pobedio Federera u finalu Vimbldona, a uprkos tome morao je da sluša zvižduke na mestu koje se inače hvali lepim ponašanjem. Ali ove nedelje desila se interakcija sa publikom.”

6 COMMENTS

  1. Ене,па зар ви та брда и даље сматрате српским?Ми знамо да јесу али ви кажете да су албанска.Откуд сад то?

    • Ромејско царство је постојало 1000 година и никад се није звало Византија. 100 и кусур година послије његовог краја нађе се један Нијемац и назове га Византија. И ми сад у школама учимо о Византији. Рецепт је исти-ми прописујемо и дефинишемо. Ми смо газде, а ви сте, чак и они који су најбољи, “са брда”. Ви Словени сте дошли од некуда, ми смо ту били… Зато ми имамо право на земљу (како објаснити и дан-данас словенске топониме у читавој источној Њемачкој…). Одох далеко од спорта али су људи темељити у пројекцији “своје историје” јер им то даје право да командују и користе друге, док има требају, за њихове циљеве. Отуд и назив Gastarbeiter односно гост радник. Оно “гост” одређује дужину боравка у Њемачкој…

  2. To su oni….
    Šokci, ekumenisti i ostali sektaši.

    Sa srpskih brda… a ne kažu da je i on srbin nego će nekako da ispadne da je švabo, švajcarac, hrvat ili neki drugi ili treći a da je samo rođen (sasvim slučajno naravo) na srpskom brdu….

    Njih se treba paziti – iz ruku bi oteli i nazvali nešto ili nekog ko valja i ima veliku vrednost, svojim…

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here