Foto: EPA/ Mariscal
Nemanja Maksimović

Španijo, pazi, Hetafe gazi! Fudbaleri kluba iz predgrađa Madrida napravili su senzaciju u 19. Primere i pred 11.890 navijača na stadionu “Koloseum Alfonso Perez” na kolena bacili veliki Real sa 1:0 uz igru vredne doktorske disertacije tandema srpskih reprezentativaca Nemanje Maksimovića (26) i Stefana Mitrovića (31).

Vodeći tim zvanično druge najjače lige Evrope krcat superzvezdama nokautiran je od, poput feniksa vaskrslog malenog Hetafea, koji je ušao u odličnu formu i od već viđenog drugoligaša doživeo da bude hit La Lige. Maksimović, jedan od junaka trijumfa velikog poput najvišeg pirinejskog vrha Aneta, ekskluzivno za “Vesti” analizira nedeljni podvig o kome bruji Kraljevina.

Prepuni samopouzdanjem

Protiv Hetafea su se provukli Atletiko i Barselona slavivši sa po 2:1, pa je došlo vreme da jedan velikan padne u prestoničkom predgrađu.

– Možda bismo mogli da kažemo da nam se protiv Real Madrida vratilo za te, u neku ruku nesrećne poraze. Za nas, pobeda nad “kraljevićima” je mnogo, mnogo bitna, a osećaj srušiti vodeći tim Primere je neverovatan! Polako se sležu svi ti pozitivni utisci i mi, fudbaleri postajemo svesni značaja ta tri boda, posebno ako se ima u vidu podatak da je Hetafe punih 10 godina čekao na pobedu nad najvećim španskim i evropskim klubom. Na polju samopouzdanja biće nam dodatna injekcija. Ipak, vremena za neku bogznakakvu euforiju baš i nema, jer smo tek na pola puta do željenog cilja, a to je opstanak u Primeri. Ostalo je još 19 kola i mnogo posla je pred nama – započinje popularni Maksa razgovor za “Vesti”.

Fudbaler sredine terena “orlova” vodio je žestoke bitke sa paklenim trilingom “blankosa” Lukom Modrićem, Tonijem Krosom i Karlosom Kazemirom i uglavnom izlazio kao pobednik iz mnogobrojnih duela.

– Neverovatno je šta na terenu radi Luka Modrić, pravi je majstor fudbala i definitivno i dalje među najboljim igračima na planeti, bez obzira na to što ima punih 36 godina. Igra već 10. sezonu u Madridu. Imao je nekoliko odličnih šansi protiv nas, pre svega u prvom poluvremenu. Prvi put mu je briljantnom paradom David Sorija izvadio već viđenu loptu iz gola, dok je samo dva minuta kasnije prečka bila naš saveznik posle levice Hrvata. Naravno, strašni igrači su i Kros i Kazemiro, koji se znaju u dušu jer su od 2014, odnosno 2013. u Realu.

Defanzivna perfekcija

Đak Zvezdine omladinske škole, koji je zaobilaznim putem došao do sadašnjeg statusa, i to preko omladinskog tima Verone, te Domžala, Astane i Valensije, za naše čitaoce naglašava da su strpljiva igra i jaka defanziva doveli do toga da u poslednjih šest mečeva u Primeri prime samo jedan gol.

– Igramo konstantno još od ubedljive pobede nad Kadizom 21. novembra (4:0), te rivalima ne dozvoljavamo da dominiraju i da nam stvore mnogo prilika. Štaviše, od tog meča, pa do pobede nad Realom, u prvenstvu Španije samo smo primili gol u remiju protiv Alavesom u gostima (1:1). Po tri pobede i remija iz zadnjih šest kola Primere doveli su nas na dva boda iznad zone ispadanja, ali važnije od svega je to da smo značajno unapredili igru i da više nikome nije svejedno kad naspram sebe ima Hetafe – zaključuje skromni, ali na terenu nepokolebljivi momak rodom iz Banje Koviljače.

Žal za pogotkom Realu

Kod vođstva Hetafea od 1:0, Maksimović je u 14. minutu imao dobru šansu da udvostruči prednost domaćih. Naime, golman Reala Tibo Kurtoa intervenisao je na ivici šesnaesterca nogom ispred strelca jedinog pogotka Enesa Unala, a lopta se odbila do Srbina na oko 24-25 metara od gola. Međutim, završilo se neslavno po centralnog vezistu domaćih, premda to na kraju nije uticalo na konačan ishod.

– Iskren da budem, iznenadilo me je to što je lopta došla do mene. Znao sam da moram brzo da reagujem i imao sam strah da je ne udarim suviše jako i onda se desilo nešto još gore. Naime, veoma slabo sam šutnuo i čim sam dodirnuo loptu kopačkom, uhvatio sam se za glavu, znajući da gola biti neće. Lopta je sporo došla do Belgijanca i lako ju je uhvatio. Šteta, velika šteta, budući da se lepo namestilo da je Kurtoa bio daleko izvan gola i u toj situaciji sam morao mnogo bolje, možda da ga lobujem. Svakako, propustio sam odličnu šansu za gol, ali srećom po mene i saigrače, do kraja nismo primili gol i pored nekoliko veoma dobrih prilika za Real, pa smo uzeli tri boda protiv gradskog rivala posle decenije čekanja.

Mitrović “uhapsio” Benzemu

Kada ekipa ne primi gol, najveće zasluge za to idu golmanu i defanzivcima. Komandant odbrane Hetafea Stefan Mitrović je, uz Maksimovića, takođe jedan od junaka trijumfa nad Real Madridom.

– Stefan je bio odličan, dobio je skoro sve duele s njihovim napadačima, pre svih sa Karimom Beznemom. Francuz je verovatno najbolji centarfor na svetu, najviša moguća klasa, ali protiv nas gotovo da nije imao pravu šansu za gol. Igramo sa tri štopera i to je odlično delovalo – ističe Maksa.

Preporod sa Floresom

Hetafe je katastrofalno započeo sezonu, imalo i seriju od sedam poraza u Primeri, pa je očekivano Hozea Migela Mičela na klupi zamenio Kike Sančez Flores i preporodio ekipu.

– Kod Mičela smo igrali suviše otvoreno, mnogo rizikovali i stvarali mogućnost protivnicima da nas kazne iz kontranapada, što su i činili. Flores je doneo novu energiju, promenio filozofiju, te smo daleko disciplinovaniji i čvršći – objašnjama Maksimović.

Hoću najjače rivale u Kataru

Fudbaleri Srbije će tek 1. aprila na žrebu u Dohi saznati imena tri rivala u prvoj, grupoj fazi Svetskog prvenstva u Kataru. Naš sagovornik hrabro želi od starta u koštac sa “aždajama”:

– Iskreno, želeo bih da imamo što jače protivnike u grupi, pošto igramo najbolje upravo protiv najjačih. Tada smo posebno motivisani i “naoštreni”. Dešavalo nam se da nas slabije ekipe iznenade, zato odmah igramo sa najboljima, pa da vidimo gde smo.