M. Karović
Nenad Jezdić

Glumac Nenad Jezdić osvojio je nagradu “Raša Plaović”, koju Narodno pozorište u Beogradu dodeljuje za najbolje glumačko ostvarenje na svim beogradskim pozorišnim scenama u sezoni 2022/2023, za noseću ulogu u komadu “Razvojni put Bore Šnajdera”. Za predstave u kojima igra uvek se traži karta više, a monodramu “Knjiga o Milutinu” rađenu prema romanu Slobodana Danka Popovića odigrao je za dve godine 150 puta.

Jedan od omiljenih srpskih glumaca, domaćin je u svom selu, majstor u pozorištu, zvezda na televiziji i filmu. Kažu, može sve što hoće.

Rođen je 12. jula 1972. u Valjevu, gde je završio osnovnu i srednju tehničku školu. Zahvalan je, kaže, roditeljima koji su smatrali da dete, kad odraste, treba pustiti da se samostalno razvija. Ljubav prema glumi ga je dovela u Beograd gde je diplomirao na Fakultetu dramskih umetnosti u klasi profesora Predraga Bajčetića. Glumačkim bravurama svakom liku daje poseban pečat, pokušavajući da ga oboji tako da se razlikuje od prethodnog. Od komičnih do dramskih uloga, Jezdić osvaja publiku kako u pozorištu, tako i na televiziji i filmu. Uspešno balansira između privatnog i poslovnog života, rada u poljoprivredi, ali i na daskama koje život znače. Gotovo da nema domaće glumačke nagrade koju nije dobio. Ističe da voli posao koji radi. Iako glumci često govore da su zadržali dete u sebi kako bi mogli da se bave glumačkim poslom, Jezdić kaže da nije jedan od njih. Ne robuje, tim predrasudama. Od prvog susreta sa tekstom, uloga Milutina Ostojića je za njega postala izazov kakav do sada nije imao u karijeri.

– Milutin i priča o njemu su njegova ispovest, to je jedno žitije koje je veličanstveno – objašnjava on.

Pionir je među povratnicima na selo, a njegov primer mnogima iz javnog života, ali i običnim ljudima bio je putokaz ka povratku životu u prirodi. Već od 1999. bavi se voćarstvom, u selu Zabrdica kod Valjeva, a od 2004. proizvodi velike količine rakije koje ima u Srbiji i zemljama regiona. Jednom je ispričao da se kod njega neprestano prepliću filmski, televizijski i pozorišni angažmani sa onim koje traže zemlja i selo.

Užasava se senzacionalizma, epiteta VIP, koji se dodeljuje nekim ljudima, jer, kako tvrdi, tako nešto kod nas ne postoji. Pobornik porodičnog života, u dugogodišnjem je braku sa suprugom Sarom, ikonopiscem sa kojom ima četvoro dece. Porodica mu je oaza mira, a jednom prilikom je istakao da mu je porodica najveća snaga.

– Kada sam rekao “da”, da li u crkvi, pred svedocima, u opštini, sećam se prve pomisli: “Sad daj sve od sebe da ovo tvoje ‘da’ nikada ne bude ukaljano.” Biti vitez, biti čojstven, sve žene pored sebe držim kao malo vode na dlanu. To je nešto čime se ja vodim – kaže Jezdić.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here