pixabay.com

Dehidratacija je stanje koje podrazumeva da gubite više tečnosti nego što konzumirate, a vaše telo nema dovoljno vode i drugih tečnosti za obavljanje svojih normalnih funkcija. Kada osoba dehidrira, osim vode gubi i elektrolite kao što su so i kalijum koji su neophodni za osnovne telesne funkcije.

Važno je paziti na to koliko tečnosti unosite, naročito ako se zbog prevelikih vrućina mnogo znojite ili povraćate zbog nekog zdravstvenog problema.

Žeđ je najočigledniji simptom dehidratacije, ali neki drugi znaci dehidratacije nisu tako očigledni. Prema studiji iz 2020. objavljena u časopisu “The Journal of Physiology2, telo vremenom slabije detektuje znake dehidratacije.

Postoje neki simptomi dehidratacije koje ne biste smeli da ignorišete.

Loš zadah

Pljuvačka ima antibakterijska svojstva, a dehidratacija može da spreči telo u proizvodnji pljuvačke. Zbog toga se u ustima može povećati količina bakterija, što može dovesti do lošeg zadaha. To je jedan od razloga zašto ujutro kad se probudimo imamo loš zadah.

Proizvodnja pljuvačke se usporava tokom spavanja zbog čega imamo neugodan ukus i miris u ustima jer se povećava količina prisutnih bakterija. Prema tome, sledeći put kad vam usta budu suva i imate loš zadah, popijte vodu.

Suva koža

Suva koža jasno ukazuje na to da vam je potrebna voda. U slučaju dehidratacije, koža može da postane suva, a može se javiti i svrab.

Loša ishrana i loše svakodnevne navike koje uključuju konzumiranje alkohola i kofeina mogu da iscrpe vodu iz kože.

Grčevi u mišićima

Što se više telo zagreva, bilo zbog temperature ili vežbanja, to je veća verovatnoća da će se javiti grčevi u mišićima zbog načina na koji toplota deluje na mišiće. Promene u elektrolitima kao što su natrijum i kaliujum takođe mogu da dovedu do grčeva u mišićima.

Kada je reč o ublažavanju grčeva u mišićima, obična voda možda neće biti dovoljna. Studija iz 2019. objavljena u “BMJ Open Sport and Exercise Medicine” pokazala je da kada su se učesnici hidrirali nakon vežbanja napitkom koji sadrži elektrolite, bila je manja verovatnoća da će imati grčeve u mišićima.

S druge strane, učesnici koji su pili samo običnu vodu češće su imali grčeve u mišićima.

Želja za slatkišima

U slučaju dehidratacije, zbog nedostatka vode drugi organi poput jetre teže će oslobađati glikogen i druge komponente, a to može da podstakne ćelju za slatkišima, piše Times of India.

Ako mislite da je vaša želja za šećerom posledica dehidratacije, bolje je da popijete vodu pre nego što pojedete nešto slatko.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here