EPA/Daniel Novotny
Sebastijan Kurc

Lider Narodne partije Austrije (OeVP) Sebastijan Kurc treba da prestane da “pali” na Balkanu, ističu Štefi Krisper i Duglas Hojs iz partije Neos reagujući na intervju koji je bivši austrijski kancelar dao “Vestima”.

“OeVP neodgovornim pristupom ugrožava bezbednost Zapadnog Balkana i Austrije”, podvlače oni povodom izjave Kurca da će Austrija prihvatiti svako rešenje do kojeg dođu Beograd i Priština u dijalogu, pa i promenu granica ako to doprinosi uspostavljanju održive stabilnosti.

“Promenom granica duž etničke linije, kakvu zamišljaju Aleksandar Vučić i Hašim Tači, ne treba se igrati”, upozorava Krisper dodajući da bi podrška Austrije takvoj opciji mogla da vodi ka tome da nacionalističke snage na Balkanu, posebno navodeći bosanske Srbe pod Miloradom Dodikom, zahtevaju isto, što će voditi destabilizaciji celog regiona.

Neos u saopštenju podseća da na tako nešto upozoravaju eksperti iz više zemalja već godinama.

“Sebastijan Kurc zastupa neodgovornu i opasnu spoljnu politiku”, ističe Hojs.

Na intervju Sebastijana Kurca reagovao je i poslanik Slobodarske partije Austrije (FPO) srpskog porekla u bečkom parlamentu Nemanja Damnjanović i poručio da su narodnjacima Srbi važni samo pred izbore.

“Samo u Beču živi oko 75.000 glasača srpskog porekla. OVP je na prošlim bečkim izborima, 2015, osvojila samo 76.959 glasova, to jest samo 9,24 odsto ukupnog stanovništva Beča”, podsetio je Damnjanović u saopštenju, dodajući da nije ni čudo, kad 50 odsto stanovništva glavnog grada Austrije čine građani stranog porekla, da OVP pokazuje intresovanje.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here