Unsplash

Mnogi žive sa dijabetesom bez dijagnostikovane bolesti, a to bi moglo biti zbog neobičnijih simptoma koje ljudi teško mogu da prepoznaju.

Hronična bolest, zbog koje telo ne proizvodi dovoljno insulina ili se bori da pravilno koristi insulin, uzrokuje da telo ima previše glukoze u krvi.

Postoje znaci na koje pacijenti mogu da obrate pažnju, uključujući prilično jasne mirise daha. Ostali pokazatelji mogu uključivati ​​promene raspoloženja i promenu seksualnih navika.

Tamnija koža može da bude potencijalni pokazatelj, ali posebno fleke na vratu. Stanje, koje je takođe poznato kao acanthosis nigricans (AN), takođe se može naći u preponama i pazuhu.

Voćni dah

Ovaj simptom je prilično neobičan, ali je posebno poznat kao dijabetička ketoacidoza. Lekari su vam savetovali da u dahu proverite ima li voćnog mirisa. Rečeno je da je stanje teška nuspojava i zahvaćeni su pozvani da potraže medicinsku pomoć. Višak ketona u krvotoku obično izlazi iz tela kroz urin. Međutim, kada telo počne da razgrađuje ​​masne ćelije za energiju kao zamenu za nemogućnost korišćenja insulina, to može da rezultira voćnim dahom.

Vrtoglavica

Drugi simptom je naveden kao vrtoglavica jer dijabetes može da uzrokuje mučninu i vrtoglavicu zbog visokog šećera u krvi. Povećanje visokog nivoa glukoze može uzrokovati stalno mokrenje, što može dovesti do dehidracije. Ako postanete dehidrirani, to takođe može da ometa vaše pamćenje.

Seksualna disfunkcija

Muškarci sa dijabetesom tipa 2 su upozoreni da može biti teško postići erekciju. Nažalost, erektilna disfunkcija je označena kao pokazatelj dijabetesa zbog visokog šećera u krvi. To je zato što može poremetiti živce i krvne sudove koji potiskuju krv do penisa. Iako se uglavnom javlja kod muškaraca, žene pogođene visokim šećerom u krvi mogu da budu pogođene niskim uzbuđenjem.

Ponavljajuće infekcije

Nažalost, dijabetes može da oslabi imuni sistem što vas može učiniti sklonijim razvoju infekcija koje se ponavljaju, kao što su gljivične ili kožne infekcije.

Promene raspoloženja

Još jedan znak nedijagnostikovanog dijabetesa može biti promena u raspoloženju kao što je osećaj veće razdražljivosti nego inače. Promene raspoloženja mogu biti posledica iznenadnih promena šećera u krvi, to se može dogoditi i sa niskim ili iznad normalnih nivoa šećera u krvi. Međutim, kaže se da je iritantni osećaj samo privremen, a očekuje se da će se normalnije emocije vratiti kada nivoi postanu stabilniji.

Svrab

Drugi pokazatelj da možda imate dijabetes je iznenadni osećaj svraba ili ljuštenja kože, posebno na rukama i stopalima. Pacijenti koji ostaju nedijagnostikovani mogu imati oštećena nervna vlakna što dovodi do svraba. Takođe, može doći do oslabljene cirkulacije u udovima ako doživite oštećenje krvnih sudova.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here