Nermin optužen za ubistvo 16 Srba

0

Optužnicu protiv Nermina Mujanovića (1967): Tereti se da je za vreme rata u BiH učestvovao u napadu Bošnjaka na srpsko selo Serdari kod Kotor Varoši
 

Optuženi Mujanović (kome tužilaštvo ne navodi ime, ali se ono nalazi na poternici Interpola), tereti se da je za vreme rata u BiH učestvovao u napadu Bošnjaka na srpsko selo Serdari kod Kotor Varoši kao pripadnik jedne vojne jedinice koja je mesecima nadzirala to srpsko selo.

– U ranim jutarnjim satima 17. septembra 1992, naoružana poluautomatskim oružjem i eksplozivima, jedinica je napala Srbe i, prema navodima iz optužnice napisane na 200 stranica, ubila 16 civila, među kojima dvoje dece. Tri žrtve su preživele masakr u kojem je zapaljeno i 11 kuća.

Pošto je optuženi Bošnjak austrijski državljanin on nije izručen, ali će morati da odgovara za ovaj zločin pred sudom u Lincu. Preti mu kazna od pet do 20 godina zatvora jer prema zakonu ne može biti osuđen na doživotnu kaznu zbog toga što se zločin dogodio pre previše vremena.

Sud BiH je četvoricu njegovih saučesnika sredinom januara ove godine osudio na ukupno 43 godine zatvora – Fikreta Planinčića i Seada Menzila na po 11,5 godina, Mirsada Vatrača na 10,5 i Rasima Lisančića na 9,5 godina.

Za vreme suđenja neki svedoci su među napadačima na srpske civile u Serdarima naveli, osim imena osuđenih, još i Nermina Mujanovića, Besima Ćehića i Mirsada Smajića.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here