Nesalomivi Partizan!

0

U srpskoj košarci ništa novo – Partizan je i 13. put uzastopno šampion!
Košarkaši crno-belih su i treći put zaredom u finalnoj seriji plej-ofa bili bolji sa 3:1 u pobedama od Crvene zvezde. Ovog puta, u Pioniru su crveno-beli bili domaćini, a gosti slavili posle produžetka – 87:95 (22:21, 13:15, 17:15, 20:21, 15:23).
Prva utakmica završena je posle skandaloznih prekida i pražnjenja dvorane, treću je Partizan odigrao kao domaćin bez gledalaca, a četvrtu su oskrnavili navijači Crvene zvezde, koji su po završetku utakmice ukrali prelazni pehar i polomili ga!
Uprkos strahu da se finalna serija neće završiti posle incidenata na startu, kada smo napisali da je košarka sahranjena, odigrane su tri utakmice koje su na terenu protekle u sportskom duhu. Na kraju se može konstatovati da je ova kraljica igara, ipak, preživela, a za to je najzaslužniji Bogdan Bogdanović!
Novi, 22-godišnji biser srpske košarke, baš u finalu plej-ofa pokazao je da je zasluženo proglašen najboljim mladim igračem u Evropi. Ne samo da je bio najzaslužniji za trijumf Partizana, već i najbolji igrač i najbolji strelac finalne serije, sa neverovatna 123 koša, odnosno prosekom većim od 30 poena po utakmici.
Poneo je veliki teret posle povrede Francuza Lea Vestermana u novembru prošle godine, više igrao kao plej nego kao bek, a još veću odgovornost preuzeo je kada je u januaru iz stroja ispao i kapiten Dragan Milosavljević. Pokazao je veliku hrabrost i iznad svega potrebnu košarkašku drčnost, pa je sa samo 22 godine izrastao u lidera šampionskog tima.
Partizan je, predvođen najtrofejnijim trenerom Duškom Vujoševićem, još jednom potvrdio da je nesalomiv i da je ko zna koji put kao Feniks iznikao iz pepela. Prošlog leta je račun bio blokiran i nije se znalo hoće li klub opstati. Sezonu su ipak počeli, ali ni do danas nisu rešili finansijske probleme. Potom su redom iz stroja ispadali Vesterman, Milosavljević, Amerikanac Kinzi… A poslednje tri utakmice odigrane su i bez bolesnog centra Muslija.
Kada su nesrećno, u poslednjoj sekundi, izgubili polufinale ABA lige od Cedevite, činilo se da je kraj. Pogotovo zato što su Vujoševićevi apeli za pomoć ostali bez odjeka, a razni pritisci iz redova najvećeg rivala i direktora takmičenja dostigli neslućene i neprimerene razmere.
Ali, ne da su prebrodili sve muke, nego su i 13. uzastopni trofej osvojili. I zato sve čestitke svima u crno-belom taboru koji su na bilo koji način doprineli novoj, kako kaže Vujošević, i najdražoj tituli.

CRVENA ZVEZDA 87:95 PARTIZAN
(22:21, 13:15, 17:15, 20:21, 15:23)

CRVENA ZVEZDA: Rebić, Mitrović 9, Lazić 14, Blažič 7, Simonović 6, Marjanović 10, Radenović, Katić 8, Nelson 14, Dženkins 16, Lipovij, Dragićević 3.
PARTIZAN: Tepić 11, Lovernj 15, Pavlović 11, Dalo, Milutinov 1, Bogdanović 36, Gagić 12, Marinković, Andrić, Bezbradica, Bertans 9, Šalić.
DVORANA: Pionir. GLEDALACA: 3.911. SUDIJE: Vojinović, Jevtović i Maričić.

 

"Delije" ukrale i olupale pehar
Nestvarna scena po završetku četvrte utakmice finalne serije plej-ofa košarkaške Superlige. Jedan od navijača poražene Crvene zvezde iskoristio je to što je cela dvorana posmatrala slavlje igrača Partizana, uleteo na teren i ukrao pehar namenjen šampionu. Potom ga je odneo na tribinu gde ga je rulja olupala!
"Delije" su potom primorale kapitena crveno-belih Marka Simonovića da se popne na tribine, gde su mu uručili ono što je ostalo od pehara. Simonović nije izgledao baš srećan zbog "svečane ceremonije", koju su pristalice Partizana propratile povicima "Sad si uzeo trofej, Simone", na šta su im "delije" odgovorile pozivom na obračun stihovima "Dođite po pehar".

BOGDANOVIĆ: Titula za Mariju!
Bogdan Bogdanović predvodio je Partizan do 13. uzastopne titule prvaka države, za šta je zasluženo proglašen najkorisnijim igračem finala plej-ofa. Ujedno je prvi strelac finala, sa neverovatnim prosekom od 30,8 poena po utakmici.
U finalu je dao sve od sebe, a pred četvrtu utakmicu dobio je poseban, dodatni motiv:
– Titulu posvećujem devojčici sa VMA, mislim da se zove Marija Despić. Juče sam je posetio, odneo sam joj dres, a ona mi je na svu njenu muku rekla: "Samo da ih sutra dobijete." To je bila neverovatna motivacija.

 

VUJOŠEVIĆ: Džaba vam novci…
– Presrećan sam, Zvezda je uvek veliki rival. Možda mi je ovo i najdraža titula zbog raznih okolnosti. Izdržali smo sve, bilo je teško. Džaba vam novci, moji sinovci – rekao je trener Partizana Duško Vujošević u izjavi za RTS odmah po završetku utakmice.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here