Nestaju sekundari izvori uranijuma

0

Svake dve godine te agencije, IAEA – agencija Ujedinjenih nacija i NEA – koju su osnovale članice Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj, objavljuju izveštaj o globalnim zalihama uranijuma, popularno nazvan "Crvena knjiga", u čijem se najnovijem izveštaju procenjuje da su podzemne zalihe uranijuma dovoljne za snabdevanje nuklearnih elektrana još najmanje 85 godina, objavio je londonski list "Ekonomist".

Međunarodna agencija za atomsku energiju procenila je da će u narednih desetak godina nestati sekundarni izvori uranijuma

Istraživač sa Švajcarskog federalnog instituta za tehnologiju, Mihael Ditmar, smatra da IAEA i NEA nisu u pravu i da će nestašica uranijuma dovesti do preranog kraja nuklearne renesanse, kojoj se mnoge zemlje pridružuju jer ta vrsta elektrana ne proizvodi ugljen-dioksid.

Ditmar je analizirao novija izdanja "Crvene knjige" i zaključio da se ona zasniva na slabom temelju, odnosno na upitnicima koji se tretiraju drugačije u svakoj zemlji u koju su poslate.

 

Nuklearne elektrane ne proizvode ugljen-dioksid

Te formulare može da ispuni veći broj različitih vladinih agencija, uz doprinos rudničkih kompanija.

 

"Tačnost tih podataka nije sigurna", istakao je Ditmar i doveo u pitanje podatak o raspoloživim zalihama. On smatra da bi nestašica uranijuma mogla da nastupi već 2013.

Svetska nuklearna asocijacija, telo nuklearne industrije, ističe da će moguće poskupljenje uranijuma navesti proizvođače da iznađu druge načine za njegovu eksploataciju.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here