Nestala dva kilometra pruge

0

Primopredaja između starog i novog šefa pružne deonice Šabac početkom novembra otkrila je da nedostaje IV kolosek u stanici Šabac i I i III kolosek u Dublju Mačvanskom. Promena rukovodioca na ovom delu pruge trebalo je da se desi mnogo ranije jer je Komisija za primopredaju osnovana još sredinom septembra, ali je posao odlagan. To je rađeno, prema nezvaničnim podacima, zato što se znalo da će biti otkriveno da nedostaju šine.

 

 

Dva kilometra pruge je posao vredan dva do tri miliona evra

 

 

“Prilikom primopredaje svi su manje-više bili u čudu. Na Železnici se dešavaju razne mahinacije, ali ovako daleko se nije išlo. Skinuti dva kilometra pruge, stvarno je za Ginisa. To sigurno nije mogao da uradi neko preko noći i da stavi pod mišku“, kaže sagovornik iz Železnica Srbije.

 

O svemu postoji zapisnik koji je dostavljen Milovanu Markoviću, generalnom direktoru Železnica, i njegovim najbližim rukovodiocima, međutim, u ovom javnom preduzeću nisu bili raspoloženi da odgovore šta se desilo u šabačkom kraju. Šteta je sigurno milionska jer kilometar nove pruge košta dva do tri miliona evra.

 

Dva kilometra šina mogla su da završe kod trgovaca starim gvožđem, ali je moguće i da su negde ponovo postavljeni. Da treba razmišljati i o drugoj opciji, potvrđuje ono što se desilo pre nekoliko meseci u okolini Rume.

 

"Pre nekoliko meseci Železnice su postavile 150 metara šina od postojeće pruge do ulaza u pogone jedne privatne firme. Materijal su obezbedile „Železnice“, a posao obavili njeni radnici, ali nije poznato da je novac završio u kasi državnog preduzeća. Privatnik je taj posao platio oko 150.000 evra. Ako se to pomnoži sa dužinom nestale pruge, dolazi se do dva miliona evra. Šta se desilo, trebalo bi da kaže rukovodstvo Železnica“, kaže sagovornik "Blica“.

 

Nekada se kralo po nekoliko metara

 

I ranije se dešavalo da delovi pruge preko noći nestanu. Tako je u septembru 2008. godine zamalo izbegnuta železnička nesreća kod Ovče kada je tretni voz, koji je prevozio butan gas, izleteo iz šina jer su lopovi odneli nekoliko metara pruge Ovča-Padinska skela. Slična krađa dogodila se i 2007. godine na pruzi Novi Sad-Subotica. Policija je tada uhvatila na delu kradljivce koji su upravo skinuli osam metara pruge i natovarili na kamion. Ali nikada do sada nije odneto više od nekoliko metara šina.

 

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here