EPA-EFE/Ohad Zwigenberg
Benjamin Netanjahu

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu negirao je danas da je predsedniku SAD Džozefu Bajdenu rekao da ne isključuje mogućnost stvaranja palestinske države.

Netanjahuov komentar došao je nakon što je CNN, pozivajući se na osobu upoznatu sa razgovorom, izvestio da je Netanjahu rekao Bajdenu da su njegove javne izjave od prethodnog dana – u kojima izgleda da odbacuje ideju stvaranja palestinske države – nisu imali za cilj da isključe taj ishod u bilo kom obliku.

„Tokom razgovora sa predsednikom Bajdenom, premijer Netanjahu ponovio je višegodišnji stav, koji je izgovorio i dan ranije na konferenciji za novinare: nakon uništenja Hamasa, Izrael mora da ima bezbednosnu kontrolu Pojasa Gaze, kako bi osigurao da Gaza više ne bude pretnja za Izrael, što je u suprotnosti sa zahtevom za palestinskih suverenitetom“, navodi se iz kancelarije premijera Izraela, preneo je Tajms of Izrael.

Izveštaj Si-En-En-a objavljen je nakon Bajdenove izjave da stvaranje nezavisne palestinske države nije nemoguće dok je Netanjahu i dalje premijer i dodao da su dvojica lidera razgovarala o ovom pitanju tokom telefonskog razgovora u petak.

Na direktno pitanje da li je nemoguće dvodržavno rešenje dok je Netanjahu premijer, Bajden je rekao da nije nemoguće.

Novinar je zatim rekao da je Netanjahu upravo rekao da se protivi rešenju sa dve države, na šta je Bajden: „Ne, on to nije rekao“.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here