EPA/Miriam Alster
Premijer Izraela Benjamin Netanjahu

“Izrael će nastaviti da brani sebe i svoje građane uz istovremeno poštovanje međunarodnog prava”, rekao je danas izraelski premijer Benjamin Netanjahu nakon presude Međunarodnog suda pravde u Hagu.

Najviši sud Ujedinjenih nacija nije naložio prekid vatre u Gazi u slučaju genocida, ali je zatražio da Izrael pokuša da smanji smrtne slučajeve i štetu u svojoj vojnoj ofanzivi u toj palestinskoj enklavi, prenosi Rojters.

Netanjahu nazvao je optužbe za genocid “nečuvenim” i sramotom koja “neće biti izbrisana generacijama”.

On je istakao da, uprkos poštovanju međunarodnog prava, Izrael ima pravo na samoodbranu.

– Svetski sud u Hagu je opravdano odbacio sraman zahtev da nas liše ovog prava – rekao je Netanjahu povodom odluke Međunarodnog suda pravde da ne naredi prekid vatre, uprkos uvedenim merama.

Današnja odluka MSP-a je samo privremena mera, pošto bi mogle proći godine dok se ne razmotri kompletan slučaj koji je pokrenula Južna Afrika protiv Izraela za genocid nad Palestincima u Pojasu Gaze.

2 COMMENTS

  1. Ti samo branis svoju poziciju. Ako rat prestane, nestat ce i tebe.Jer ce Izrael znati za tvoj dil sa Hamazom. Tebi samo i tvpjim ekstremnim zidovima, kolonijalistima iz Amerike, samo tebi i njima treba rat. Tvoj cilj je unistriti sve sto je palestinsko, od hriscana, muslimana, do bilo cega sto nije ERETZ Izrael. Erdogan je imao pravo. Tu si negde sa Adolfom u drustvu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here