epa08036579 Israeli Prime Minister Benjamin Netanyahu attends the weekly cabinet meeting at his office in Jerusalem, Israel, 01 December 2019. EPA-EFE/ABIR SULTAN / POOL

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu obrisao je danas objavu na platformi X (Tviter) nakon što je došlo do nezadovoljstva zbog njegovih komentara u kojima je okrivio bezbednosne i obaveštajne službe za upad Hamasa 7. oktobra na jug Izraela.

Premijera je napao član ratnog kabineta, lider Nacionalnog jedinstva Beni Ganc, kao i opozicioni lider Jair Lapid, jer je Netanjahu napisao na Iksu da nikada nije dobio nikakva upozorenja o Hamasovim “ratnim namerama” u bilo kojem trenutku, preneo je Tajms of Izrael.

Netanjahu je takođe naveo da su “sve bezbednosne službe, uključujući i šefa vojne obaveštajne agencije i šefa Šin Beta, agencije za unutrašnju bezbednost zemlje, mislile da je Hamas bio obuzdan i da je želeo sporazum”.

Lapid je naveo da je premijer “prešao crvenu liniju” okrivljujući bezbednosne i vojne službe za propust od 7. oktobra.

– Dok se izraelski vojnici i komandanti hrabro bore protiv Hamasa i Hezbolaha, on ih optužuje, umesto da ih podrži.Takvi pokušaji da se izbegne odgovornost i okrivi bezbednosni establišment slabi vojsku dok se bori protiv neprijatelja Izraela. Netanjahu mora da se izvini zbog svojih reči – poručio je Lapid na Iksu.

Ganc je pozvao Netanjahua da povuče komentare u kojima krivi bezbednosne i obaveštajne snage za masakr Hamasa od 7. septembra, što je, kako ocenjuje Tajms of Izrael, prvi javni znak tenzija između dvojice lidera.

– Ovog jutra posebno želim da podržim sve bezbednosne snage i izraelsku vojsku, uključujući i načelnika generalštaba, šefa vojne obaveštajne službe i šefa Šin Beta – dodao je Ganc.

On je istakao da “kada je zemlja u ratu, liderstvo mora da bude odgovorno, da odluči koja je dobra stvar da se uradi i da podrži bezbednosne snage na način na koji mogu da izvedu ono što se traži od njih”.

– Svaka druga akcija ili komentar škodi narodu i našim snagama. Premijer mora da povuče izjave od juče i da prestane da se bavi ovim pitanjem – napomenuo je Ganc.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here