Nevino dete u paklu rata

0

Dečak sa odsečenom ljudskom glavom

Šaruf je prošle godine pobegao s bratovljevim pasošem iz Australije i sa porodicom je negde u Siriji ili Iraku, kao borac terorističke pobunjeničke grupe Islamska država.

 

Za razliku od zgražanja javnosti, brat Kaleda Šarufa veruje da Australija jednostavno treba da "zaboravi" fotografiju njegovog malog nećaka sa odsečnom glavom. Dok šokantna slika putuje svetom, Mustafa Šaruf, kamenorezac sa zapada Sidneja kazao je za "Ferfaks":

– Zaboravite to. Siguran sam da ste vi videli mnogo gore od toga.

Džihadista iz sidnejskog Pančbola postao je najtraženiji terorista iz Australije i nastavlja da izaziva vlasti šaljući fotografije i pretnje na društvene mreže na internetu.

 

"Delo ludaka"

Lider u zajednici Džamal Rifi kaže da je slike mogla da napravi samo "vrlo bolesna osoba".
– Njegovi postupci su žalosni. Zajednica je prilično uznemirena, zato što on pravi toliko mnogo štete islamu, pretvarajući se da brani islam.
Predsednik Libanskog muslimanskog udruženja Samir Dandan poručio je da su fotografije "delo ludaka".

Lider opozicije Bil Šorten kaže da su svi Australijanci "šokirani do srži" zbog fotografije i zatražio objašnjenje od vlade da objasni kako je Šaruf uspeo da premosti sistem kontrole pasoša. On je takođe upozorio vladu da ne koristi fotografije kao argumentom za pooštravanje zakona protiv terorizma.

Veruje se da je fotografija, sa više drugih, snimljena krajem jula, kada su pobunjenici izvršili egzekuciju sirijskih vojnika iz 93. brigade i danima ostavili njihova tela izložena na trgu grada Raka. Ispod slike dečaka koji jedva sa dve ruke drži okrvavljenu glavu, "ponosni" otac napisao je: "To je moj dečko".

Njegov saradnik u džihadu Muhamed Elomar nedavno je poslao svoju sliku sa Šarufom koji u rukama drži više odsečenih glava. Sve je to potpisano sa: "Još par glava – divna krvava roba."

Šarufov prijatelj koji je istu fotografiju dobio od njega, kaže da nikad ne bi izložio svoju decu na liniji vatre, a da se fotografije koriste kao propaganda kojom se izazivaju "kafiri" i nevernici.

 

"Vratite mi unuke!"

Godine 2009, Šarufova žena Tara Netlton kazala je sudu da familija planira da se preseli na farmu kad on izađe iz zatvora i da "digne ruke od svega i drži se dalje od nevolja".

– Često mi govori da ne može da sačeka povratak kući da bismo imali priliku da budemo sve vreme s decom – rekla je ona.

Njen otac, dečakov deda Piter Netlton preklinje vladu da mu sedmogodišnjeg unuka, kao i drugo dvoje, vrati kući.

– Bojim se za decu – kaže ovaj vozač kamiona koji živi u sidnejskoj Pananiji. – Kakav život će ta deca imati sada.

 

Dečak sa ljudskom glavom u rukama

Netlton je mislio da su njegov zet i kći odveli svoje petoro dece, dve devojčice i tri dečaka, u Maleziju, da budu kod Šaurfove sestre dok se on bori u Siriji.

– Zar vlada ne može nešto da učini da ovu decu odvoji od tog čoveka – pita deda.
Netlton, kako izveštava "Dejli telegraf", već devet godina nema veza sa svojom kćerkom. Razveo se od njene majke, oženio ponovo i sada ima tri kćerke. Tara je prekinula s njim sve kontakte kad se udala za ljubav iz mladosti Šarufa i prešla na islam. Šarufa je srela dok su bili u srednjoj školi u Čester Hilu i prvo dete je rodila sa 17 godina.

– Lako je donela odluku (o odvajanju od familije). Samo je otišla i pokrila se. Nikada nismo bili religiozni. Ne znam ni imena njenih dečaka – rekao je deda. – Tarina majka rekla mi je da je otišla u Maleziju i da se vraća za mesec dana.

 

"Slika dečaka sa odsečenom glavom je uznemirujuća i groteskna"

Kad su novinari pokucali na vrata kuće Tarine majke u Pikherstu, ona nije htela da otvori i samo je rekla:

– Ne želim ništa da kažem.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here