RTRS

Pravoslavno groblje u Studencu, zaseoku udaljenom od centra Potočara i Područne škole Potočari svega nekoliko stotina metara, oskrnavljeno je dva puta u razmaku od samo dva dana, 2. i 4. aprila.

Policija je, prema nezvaničnim podacima, otkrila počinioce, učenike osmog razreda, a tu školu pohađaju isključivo deca bošnjačke nacionalnosti. Predstavnici Srba iz Potočara predali su Ministarstvu prosvete, direktorima škola u Srebrenici i drugim institucijama u Republici Srpskoj peticiju u kojoj izražavaju ogorčenje i traže adekvatne kazne. Radenko Simić kaže da je ovo je treći put da se devastiraju grobovi članova njegove porodice.

Protest i peticija

– Prvi put tokom rata, zatim oko 2000. godine i sada. Pre četiri meseca sam sahranio brata Zorana, a izgrednicima nije bilo dovoljno što su 2. aprila polomili vaze sa cvećem, iščupali stakleni krst i razbili ga 50 metara dalje, već su i vence i cveće sa humke razbacali po putu – priča on.

Još tada je, kaže, obavestio policiju, ali nisu mogli da otkriju počinioce.

– Bolje da su nam sipali so na živu ranu, nego što su ovo uradili. Isto se ponovilo i dva dana kasnije, 4. aprila kada je dodatno devastiran bratov grob, a onda i obijeni njegov letnjikovac i kuća brata Gorana – ogorčen je Simić koji nije želeo da slučaj odmah obelodani u javnosti, zbog međunacionalnih tenzija, već je pustio da policija uradi svoj deo posla.

U međuvremenu je saznao da se sve dešavalo tokom velikog odmora, u prepodnevnim časovima i da je deo izgrednika, učenika osmog razreda te škole kažnjen smanjenom ocenom iz vladanja. Kada su lokalni Srbi i posle desetak dana videli da se niko ne oglašava i ne osuđuje skrnavljenje pravoslavnog groblja odlučili su da upozore javnost. Njih 40-tak je krajem prošle nedelje na pravoslavnom groblju u Studencu održalo protest i potpisivanje peticije nadležnim institucijama, od opštine do republike, da se vandali kazne, a ovakav necivilizacijski čin, osudi.

Poruka mržnje

– Neki su nas savetovatli da se ne oglašavamo zato što su deca u pitanju. Svi mi, i Srbi i Bošnjaci, koji živimo na ovim prostorima treba da se zapitamo kakva je ovo poruka i od koga. Decu treba da učimo ljubavi, miru i suživotu, a ne mržnji i netrpeljivosti. Ovo ponašanje treba da zabrine sve, i njihove roditelje, školu, ali i celo društvo – kaže Simić.

Predsednik Skupštine Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila, Branimir Kojić smatra da je poražavajuće da su pravoslavno groblje oskrnavila deca.

– Porazno je da su vinovnici ovog vandalskog čina nekoliko dana zaredom odlazili na pravoslavno groblje i divljali, dakle vraćali su se kako bi dodatno unakazili groblje i grobove, i to sve u mesecu ramazanu koji je sveti za muslimane – kaže Kojić.

Dodaje da su Srbi iz Srebrenice opravdano ogorčeni i što predstavnici bošnjačke zajednice nisu osudili ovaj događaj.

– Do sada se apsolutno niko od bošnjačkih predstavnika nije oglasio i osudio ovaj vandalizam. Plašim se da ćutanjem poručuju da im i mrtvi Srbi smetaju. To je poražavajuće jer bez suživota i verske tolerancije nema budućnosti na ovim prostorima – zaključuje Kojić.

Hronologija

Branimir Kojić upozorava da je ovo četvrti put kako je oskrnavljeno pravoslavno groblje u Studencu, ali da su na meti vandala do sada bila i srpska groblja u drugim selima oko Srebrenice.

– Pre 12 godina, kada je obeležavano 780 godina srebreničke Mitropolije, vandali su uništili 21. nadgrobni spomenik na pravoslavnom groblju u Pećištima. Ne stradaju samo srpska groblja po Federaciji BiH – konstatuje Kojić.

Sreća u nesreći

Radenko Simić kaže da “sreća u nesreći” što niko od Srba nije prolazio tim delom Potočara dok su deca skrnavila grobove.

– Sve se to dešavalo oko 10 časova ujutru. Srbi koji imaju imanja stalno tuda prolaze i pitanje je u šta bi se to pretvorilo da ih je neko zatekao. Ne znam kako bih reagovao da sam ih video da mi skrnave grob tek sahranjenog brata. Kada su se vratili na groblje 4. aprila videla ih je jedna komšinica i odmah pozvala policiju. Kasnije smo saznali da ih je tog drugog puta bilo četvoro, petoro, a mnogo više u prvom nasrtaju. Policija sada istražuje taj slučaj – kaže Simić.