Tanjug/AP

Član beloruske opozicije u egzilu kaže da se članovima grupe Vagner priprema “topla dobrodošlica”.

Franak Viacorka, glavni politički savetnik beloruske opozicione zvaničnice u egzilu Svjatlane Tihanovskaje, rekao je za Njuzvik da će se svi pripadnici grupe Vagner koji se smeste u Belorusiji naći između osvetoljubivog Kremlja i neprijateljski nastrojenog lokalnog stanovništva, uključujući i uticajne osobe unutar vojnog i bezbednosnog establišmenta zemlje.

Prigožin i hiljade njegovih boraca navodno planiraju da se nastane u Belorusiji nakon kratkotrajne pobune protiv ruskih vojnih vlasti krajem juna. Iako je Putin osudio pobunu kao “izdaju” i zapretio odmazdom, Prigožinu je ponuđen dogovor da napusti Rusiju pod zaštitom beloruskog predsednika Aleksandra Lukašenka.

– Ne smatramo da će Prigožin ostati dugo – rekao je Viacorka.

– U Belorusiji nije sigurno – dodao je.

– Belorusija je pod Putinovom kontrolom i ako Putin naredi da se Prigožina ubije… to će se dogoditi. Belorusija nije sigurno mesto, a beloruski narod je neće učiniti sigurnim mestom ni za Prigožina – dodao je on.

Nedavni satelitski snimi Planet Labsa otkrili su potencijalne vojne baze u koje se mogu smestiti Vagnerovci u Belorusiji, što je izazvalo zabrinutost u Evropi zbog vrlo opasnih borbenih snaga koje bi se tako našle na samo nekoliko sati vožnje od granica EU i NATO.

– Lukašenko misli da će moći da koristi Vagner i Prigožina kao svoju ličnu stražu i zaštitu, ali mislim da Prigožin ima druge planove – dodao je Viacorka.

– Njegov apetit je puno veći od Belorusije. I on će ponovno pokušati da svrgne Putina. Ne može se isključiti još jedan puč. Još nije gotovo, barem postoji takav osećaj unutar Belorusije – istakao je beloruski opozicioni lider.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here