pixabay.com

Razmislite o svojim dnevnim rutinama, jer red mora postojati i kada peremo zube, bilo da tek stavljamo pastu ili čistimo koncem, pa peremo četkicom.

O ovoj svakodnevnoj rutini i ne razmišljamo preterano, posebno ne o činjenici da li smo prvo pokvasili četkicu za zube pa stavili pastu, ili je redosled radnji obrnut. Iako se čini da je potpuno svejedno koju radnju prvo primenimo, izgleda da ipak – nije svejedno!

Pogrešan redosled ovih radnji jedna je od grešaka koje radimo dok peremo zube. Prema Luisu Marionu, paradontologu i profesoru na Univerzitetu u Pensilvaniji prvo treba da pokvasimo četkicu za zube.

– Suva vlakna, čak i ako je četkica super meka imaju jaku abrazivnu moć. Abrazija zubi, odnosno trošenje tvrdog zubnog tkiva i povlačenje desni usled toga, veliki je problem koji viđamo svakodnevno, posebno kod mlađe populacije. Ako četkicu pokvasite tek nakon što ste na nju naneli pastu za zube, vlakna se verovatno neće sasvim potpuno ukvasiti. To nije veliki problem ako ste navikli da perete zube laganim i nežnim pokretima. Ipak, većina ljudi to ne radi – ističe ovaj stručnjak.

Prvo konac pa pranje zuba

Marion upozorava i da se konac pravilno upotrebljava pre pranja zuba četkicom. Na taj način, konac za zube izvlači nečistoću nakupljenu između zuba.

Ako prvo operemo zube, u ustima ćemo imati osećaj čistoće, svežine, ali kada potom izvučemo komadić hrane zalutao između zuba sav doživljaj će se pokvariti.

Takođe, najbolje je pranje zuba završiti četkanjem jezika i ispiranjem usta vodicom za usta.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here