Šampionati su poređani klasično, ali tu je i podela po rangovima.

Nacionalni šampionati očito imaju sve manji značaj u evropskoj košarci.

Put do Evrolige gotovo da i ne postoji kroz domaća prvenstva, uskoro vrlo verovatno neće postojati uopšte, ali dok postoje – te lige valja i rangirati. A to već nekoliko godina unazad uoči starta sezone radi “Eurohups”.

Poređao je 10 evropskih liga po kvalitetu, uključujući i naše regionalno takmičenje ABA, odnosno VTB ligu. Šampionati su poređani klasično, ali tu je i podela po rangovima.

Prvi rang, ili prvu ligu evropske košarke čine samo dva prvenstva – špansko (ACB liga) i VTB liga. U obrazloženju stoji da je VTB ispred turskog prvenstva isključivo zbog finansija, odnosno zbog četiri kluba s godišnjim budžetom od preko 18.000.000 evra i petim koji po sezoni troši 14.000.000. Te brojke govore da se radi o ligi u kojoj se na taj način okreće najviše novca u Evropi.

Drugom rangu evropske košarke pripada pet šampionata (ovim redosledom) – turski, francuski, italijanski, nemački i grčki, dok treći predvodi ABA liga, a slede Izrael i Litvanija.

Dakle, nikad jača ABA liga, kako mnogi tvrde poslednjih dana, nije mogla dalje od osme pozicije i trećeg evropskog ranga – po “Eurohupsu”.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here