pixabay.com

Ljudi kijaju kako bi uklonili alergene iz nosne šupljine, a zadržavanje kijanja nije bez rizika, upozoravaju stručnjaci.

Naime, slučajevi krvarenja u mozgu i pucanja bubnih opni naširoko su opisani u medicinskoj literaturi, uglavnom zbog naglog povećanja pritiska tokom izbacivanja vazduha, a svesno zadržavanje kijanja može povećati rizik od tri opasne komplikacije.

Tokom kijanja telo doživljava nagli porast pritiska u sinusima, nosnoj šupljini i grlu. Zadržavanje respiratornog refleksa, međutim, uzrokuje dalji porast ovog pritiska dovodeći krvne sudove u opasnost. Prema dr Stjuartu Sandersu, lekaru u Londonskoj ordinaciji opšte prakse, kijanje može biti toliko snažno da izazove puknuće moždane aneurizme.

– Aneurizma bi mogla da pukne ako arterijski krvni pritisak poraste i prouzrokuje krvarenje koje oštećuje mozak – upozorava doktor.

Na pitanje zbog čega je zadržavanje kijanja opasno, dr Sanders naveo je tri razloga:

– Prvo, kao što je gore opisano, zadržavanje kijanja može prouzrokovati nagli porast krvnog pritiska a mogućim negativnim posledicama.

Drugo, kako pritisak vazduha u zadnjem delu nosa raste kada se kijanje zadržava, postoji rizik od guranja sluzi i infekcije u srednje uho. To bi moglo izazvati akutnu gluvoću, infekciju ili čak pucanje bubne opne u ekstremnim okolnostima.”

Kao treći razlog za izbegavanje zadržavanja kijanja, lekar navodi rizik od akutnog sinusitisa. To se može dogoditi ako povećanje pritiska tera infekciju u paranazalne sinuse što može dovesti do ovog zdravstvenog stanja.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here