Nikolić u UN: Nama ste uskratili primenu međunarnog prava

0

Poštujemo integritet Ukrajine: Tomislav Nikolić
 

"Srbija poštuje teritorijalni integritet Ukrajine kao članice Ujedinjenih nacija, i jednaku primenu međunarodnog prava za sve. Ponovo vas podsećam da su neke države Srbiji uskratile to pravo priznajući i promovišući nezavisnost dela teritorije Srbije – Kosova i Metohije", rekao je Nikolić.

 

Predsednik je rekao da Srbija želi da doprinese postizanju pravno obavezujuće opšte saglasnosti o klimi, kao i da treba što hitnije reagovati i unaprediti sistem adaptacije i uspostavljanja mehanizama za smanjenje rizika od prirodnih katastrofa. Nikolić je rekao da je Srbija "jako dobro razume bezbednosne probleme sa kojima se svet u ovom trenutku suočava", pošto je "iskusila akte terorizma na svojoj teritoriji na Kosovu i Metohiji".

 

"Nacionalni prioritet Srbije je postizanje održivog političkog rešenja za pitanja Kosova i Metohije. Za Srbiju, jedino prihvatljivo, jedino pravedno i pravično rešenje je otpor secesionizmu i očuvanje teritorijalnog integriteta svih zemalja pa i naše", rekao je Nikolić.

 

On je rekao da Srbija želi održivo političko rešenje kroz dijalog sa "predstavnicima privremenih institucija u Prištini", ali da je za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine ključno "stvaranje optimalnih uslova za povratak intereno raseleljenih lica".

 

"Danas, 15 godina posle usvajanja rezolucije Saveta bezbednosti UN 1244, kojom smo upravljanje pokrajinom Kosovo i Metohija prepustili UN, uslovi za povratak interno raseljenih lica još nisu stvoreni. Ova činjenica se konstatuje u redovnim izveštajima Generalnog sekretara Ujedinjenih nacija o radu UNMIK, i izveštavanju UNHCR, kao i specijalnog izvestioca za IRL", rekao je Nikolić.

 

Predsednik je rekao da za Srbiju nije prihvatljivo smanjenje obima i mandat misije Unmik, za koju je naveo da "predstavlja garanta i osnovu delovanja za sve druge međunarodne misije na Kosovu i Metohiji u skladu sa rezolucijom Saveta bezbednosti 1244".

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here