SRNA
Svečana liturgija u obnovljenom manastiru Miloševac kod Prijedora

Vrhovni poglavar Srpske pravoslavne crkve patrijarh Porfirije posetio je banjalučku eparhiju prvi put od ustoličenja na tron SPC. Dvodnevnu posetu toj parohiji patrijarh je započeo u subotu, gde ga je dočekao veliki broj vernika. Tim povodom je na svom Instagram profilu objavio sledeće reči:

“Potrebni su nam mudrost, veštine, znanja, sposobnosti, ali sve to smo od Boga dobili kao dar da upotrebimo na dobro Crkve Hristove i naroda svoga… Zato je važno da svaka naša misao, svaki naš pokret, sve što činimo započinje molitvom i poverenjem u Boga”, objavio je, između ostalog, patrijarh Porfirije.

Patrijarh Porfirije je u sklopu posete banjalučkoj eparhiji služio u obnovljenom manastiru Miloševac kod Prijedora Svetu arhijerejska liturgija zajedno s episkopom banjalučkim Jefremom. Liturgiju je sasluživalo više sveštenomonaha, sveštenika i đakona Srpske pravoslavne crkve.

Na početku liturgije pročitano je pismo dobrodošlice patrijarhu u kome se navodi da je poseban blagoslov da srpski patrijarh u manastiru Miloševac služi prvu Svetu arhijerejsku liturgiju, uz želju da se što pre ovde prisluži kandilo monaško molitvenog života.

– Neka današnja prva molitva u hramu bude blagosloveni uvod u novi početak davno započete duhovne misije ove svetinje – navodi se u pismu dobrodošlice.

Svečanosti koja je upriličena povodom završetka građevinskih radova na manastiru i pokrivanja manastirskog konaka prisustvovali su zvaničnici Republike Srpske, direktor Sekretarijata za vere Dragan Davidović, predstavnici grada Prijedora i Banjaluke, narodni poslanici iz Narodne Skupštine republike Srbije Ivana Popović i Janko Langura, kao i mnogobrojni vernici.

Patrijarh Porfirije je poručio da pravoslavni srpski narod ne može da pristane na to da bilo ko dovodi u pitanje njegov duhovni i nacionalni identitet i naveo da sve što pravoslavni srpski narod želi muslimanima Bošnjacima i katolicima Hrvatima treba i sebi da poželi.

– Ako ikom želimo zlo, neka bude nama. Ako želimo zlo Muslimanima Bošnjacima, neka bude nama. Ako želimo zlo katolicima Hrvatima, neka bude nama. Što želimo njima, neka bude i nama. Ali ne možemo pristati ni na to da bilo ko dovodi u pitanje ono što mi jesmo, naš identitet, duhovni i nacionalni. Tek kad znamo ko smo, prepoznajemo ko je i bilo ko drugi. Tek tada moći ćemo da delimo svoje sa takozvanim tuđim i od njih da primamo ono što nam pružaju i tako bogatimo jedni druge – rekao je patrijarh Porfirije.

Vladika Jefrem je poželeo da se “u ovom hramu služi Bogu i Presvetoj Bogorodici, čiji će ovo biti manastir, kad bude završen”.

– Molimo Vas, Vaša svetosti, blagoslovite ovaj verujući narod, blagoslovite i poučite nas sve kako da u ovome teškom i rekao bih smutnom vremenu preživimo i nađemo pravo rešenje za svaki događaj – kazao je vladika Jefrem obraćajući se vernicima i patrijarhu Profiriju.

Manastir na Kaluđerskom polju

Na samom obodu Prijedora, u plodnoj i pitomoj ravnici, zvanoj Kaluđersko polje, nekada se nalazio drevni manastir Miloševac, koji je, tokom austrijsko-turskog rata, posle 1690. godine, potpuno razrušen.

Nakon 328 godina od njegovog rušenja, obnova manastira započeta je 2018. godine, a episkop banjalučki Jefrem je novembra iste godine osveštao temelje hrama.

Manastir Miloševac u Čirkin Polju kod Prijedora posvećen je Pokrovu Presvete Bogorodice.

Drašku bliske mudre reči

Gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković istakao je da ključna poruka, koju je patrijarh Porfirije uputio, leži u rečenici da “sve ono što želimo Bošnjacima, Hrvatima i pripadnicima drugih naroda, neka se desi nama”. Stanivuković je poručio da tu misao u potpunosti deli sa patrijarhom, kao mlad čovek koji, kako je rekao, želi bolju budućnost, ali i bolju Republiku Srpsku.

– Moja obaveza, ali i dužnost jeste da se borim za svoj narod i za sve ono što pripada mom narodu – zaključio je Stanivuković, koji je prisustvovao liturgiji u manastiru Miloševac, gde je razgovarao i sa patrijarhom Porfirijem.