pixabay.com
Foto: Ilustarcija

Dok se državni organi u Australiji bore kako da iskorene upotrebu vejpova i da korišćenje cigareta i duvana svedu na najmanju moguću meru, novi nikotinski proizvod se pojavio na crnom tržištu. Reč je o takozvanim nikotinskim kesicama, koje sve brže postaju veoma popularne naročito među mladima, a problem predstavlja to što roditelji teško mogu i da pretpostave da njihova deca koriste ovaj proizvod.

Naime, nikotinske kesice, koje se među mladima zovu još zins ili snus, zapravo su jastučići nalik kesicama čaja, i u suštini su nevidljivi kada se postave između usne i desni. Čim počnu da se natapaju pljuvačkom, nikotin iz kesica ulazi direktno u krvotok.

Prepoznavanje i otkrivanje ovog proizvoda je još teže zbog veštačkih aroma koje se dodaju, pa se tako umesto na nikotin one osećaju na mentu, mango ili na ukus žvakaće gume.

Nikotinske kesice postale su moderne pre svega zahvaljujući tome što se promovišu na društvenim mrežama. Vrlo brzo su uzele maha među decom i mladima, naročito među srednjoškolcima i studentima.

Vanredni profesor javnog zdravlja na Univerzitetu u Sidneju Beki Friman, koja proučava upotrebu vejpova među tinejdžerima, rekla je da je veoma zabrinuta zbog pojave nikotinskih kesica.

– Njihov cilj je da izgledaju diskretno, da dobro mirišu i da postanete zavisni od nikotina – rekla je Friman za Kanal 9.

Ona je istakla da u Australiji to nisu legalni proizvodi, takođe, podsećajući da je i duvan za žvakanje zabranjen u zemlji još 1991. godine.

– Mnoga deca često pominju vrećice u svojim komunikacijama u fokus grupama. Poznato je da ih kupuju u nekim novinarnicama ili preko interneta, pošto su one sada u trendu – objasnila je profesorka Friman.

Dakle, zakonska razlika u odnosu na vejpove ne postoji, pošto su uvoz i prodaja oba proizvoda zabranjeni u Australiji, pa mogu da se kupe samo ilegalno.

Ali, prodavci duvana koji još uvek prodaju vejpove, naglasili su da prodaja nikotinskih kesica naprosto cveta.

– Uglavnom se kupuju putem interneta, tako da svako može da ih nabavi, ali imamo ih i u prodavnicama, jer ih mnogi traže – rekao je jedan prodavac, koji nije želeo da otkriva svoj identitet.

U 2022, Uprava za terapijsku robu (TGA) zaplenila je oko 110.000 komada nikotinskih kesica, da bi u prošloj godini ovaj broj višestruko narastao i dostigao skoro 3,5 miliona!

Konačno, za samo prva tri meseca ove godine, federalno ministarstvo zdravlja je saopštilo da je širom Australije zaplenilo više od 5,1 miliona kesica, odnosno 168.000 kutijica sa nikotinskim jastučićima.

Deset puta jače od cigareta

Hemijski toksikolog sa Univerziteta Vulongong Džodi Morgan uskoro će pokrenuti studiju o nikotinskim kesicama, kako bi se saznalo više o njihovoj toksičnosti. Kako je rekla, nikotinska kesica srednje jačine sadrži oko deset miligrama nikotina. Poređenja radi, prosečna cigareta ima sadrži oko 12mg, ali pušači udišu samo manji deo toga.

– Pušenjem cigareta se apsorbuje samo oko 1,5mg jer većina nikotina zapravo sagori kada upalite cigaretu – objasnila je dr Morgan, dodajući da su u Australiji pronađene i kesice jačine 20 puta veće od cigareta.

Dr Morgan je naglasila i da dugotrajna upotreba kesica može da izazove ulceraciju desni i stvaranje otvorenih rana koje ne zarastaju.

Duvancki giganti u igri

Kesice su očigledno nova „zlatna koka“, pošto su dve najveće duvanske kompanije u svetu, Filip Moris i Britiš Ameriken tobako, takođe, stvorile sopstvene brendove. Filip Moris, koja proizvodi Zins, suočava se sa tužbom u SAD zbog tvrdnji da taj proizvod izaziva zavisnost i da je štetan za mlade.

Australijsko ministarstvo zdravlja je saopštilo da je vlada „i svesna i zabrinuta zbog sve većih razmera oglašavanja i isporuke nikotinskih kesica u Australiju.

– Ciljanje dece je posebno zabrinjavajuće, s obzirom na rizike od nikotina po zdravlje stanovništva – izjavio je portparol Ministarstva zdravlja.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here