Nisam pogrešio sa Srbijom, kriva je UEFA

0

Svega 105 dana trajala je iluzija svih nas da iskusni holandski stručnjak Dik Advokat (67) može da odvede reprezentaciju Srbije na EP u Francuskoj.
Ljubitelji fudbala u našoj zemlji nadali su se da će posle 16 sušnih godina "orlovi" napokon zauzeti mesto koje im po ocenama mnogih i pripada. Kombinacija zvučnih imena klubova za koje nastupaju naši reprezentativci i dolazak Advokata na čelo stručnog štaba trebala je da bude dobitna. Tome je svakako i doprinela činjenica da je UEFA povećala broj učesnika na završnom takmičenju, pa su nas mnogi "bez borbe" videli u zemlji "galskih petlova".
Realnost je mnogo drugačija, tmurna, siva, bezizlazna. Upravo onakva kakav je izraz lica imao Dik Advokat tokom i po završetku meča sa prosečnim Dancima, kojima je pošlo za rukom da nam 80 minuta drže lekciju iz modernog fudbala.
Samo dan nakon jednog od najbolnijih poraza u istoriji srpskog fudbala, Dik Advokat je pred kamerama holandske državne televizije NOS u Hajatu delovao mnogo opuštenije nego na pustom stadionu Partizana.
– Iza mene je kratak i vrlo upečatljiv, ali i vrlo pozitivan period – rekao je Advokat, ostavljajući utisak čoveka koji nije mnogo pogođen lošim rezultatima i činjenicom da je plasman u Francusku sveden u domen teorije i matematike.
– Nisam pogrešio u odluci da sednem na klupu Srbije. Reč je o kvalitetnoj grupi igrača, samo nam je UEFA otežala posao da se kvalifikujemo (zbog kazne posle prekinutog meča sa Albanijom, op.a). A to nam je bio osnovni cilj koji je nakon poznatih događaja u ovom trenutku vrlo daleko. Iz sportskog ugla ostvareni učinak nije baš pozitivan. Onda je bolje da već sada ispoštujem ugovor i sam odem i tako FSS-u pružim šansu da postavi svoje ljude – zaključio je Advokat pred kamerom NOS.
On je svoju bezuspešnu misiju u Srbiji okončao. Njegov život teče dalje, u mnogo mirnijim uslovima od onih koje čekaju budućeg selektora Srbije.
 

Misteriozna avantura
Ova kratka i pomalo misteriozna avantura holandskog stručnjaka u Beogradu ostaviće mnoga pitanja otvorenim, pa tako i da li je on ovoga puta bio u potrazi za rezultatskim uspehom, što neki smatraju, ili ovaj milioner ispred sebe i dalje vidi samo zelene novčanice.
U međuvremenu je i Diku Advokatu postalo jasno da je precenio trenutni kvalitet srpske fudbalske reprezentacije, a ono na šta se navikao kao uspešan trener više klubova je svakodnevni kontakt sa fudbalerima. Toga u ovom slučaju nije bilo i to je morao da zna.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here