EPA-EFE/Omer Messinger
Jens Stoltenberg

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg obratio se medijima nakon sastanka Veća NATO saveza i Ruske Federacije, koji je održan danas u Briselu, naglasivši kako razlike između Zapada i Istoka neće biti lako savladati, a ovom prilikom se osvrnuo i na raspad Jugoslavije.

Stoltenberg je naglasio da je “NATO odbrambena organizacija i da nikada nije prisiljavao nikoga na ulazak”.

– Širenje NATO-a nikada nije bilo agresivno. Države članice bivšeg Varšavskog pakta odlučile su da se pridruže NATO-u jer su istakle da im to pruža sigurnost. Jugoslavija se nije raspala zbog NATO. Bilo je nekoliko unutrašnjih razloga za to. NATO je došao kasnije pod mandatom Ujedinjenih nacija da zaustavi zločine u Bosni i Hercegovini – rekao je Stoltenberg.

Kako je rekao, ideja da je NATO koristio vojnu silu kako bi promenio granice na Balkanu je pogrešna.

– Granice u bivšoj Jugoslaviji su se promenile zbog unutrašnjih problema. To je na ovom sastanku potvrdilo i nekoliko bivših članica Jugoslavije – Crna Gora, Hrvatska i Slovenija koje su članice NATO. I one znaju da to nije bilo zbog NATO-a već da su unutrašnji problemi doveli do raspada Jugoslavije – rekao je Stoltenberg.

14 COMMENTS

    • evo goran priznao da kriv. on naoruzao sloveniju i hrvatsku i mudzahedine. ali gorane ne verujem ti jer nisi ti mogao da naredis da u bosni bimbarudju samo srpske snage. a ono djubre spanac solana je dao naredbu za bombardovanje srj bez mandata UN.

  1. dakle, samo skotovi sa Zapada mogu ovako bezocno da lazu, i jos da ocekuju da se poveruje??? Pod kojim mandatom UN kad SB nije odobrio bombardovanje, a potvrdu svojih lazi navodi od Slovenije, Hrvatske, i Montenegro koje su inicijatori zla u raspada, i to navedenim redom; a i nace planove i podrsku Ustasama za progon Srba nikad nisu krili ni sporili, to im je uslo u vojne doktrine kao ogromna pobeda nad babama i dedama, sa decicom u zbegovima. Ceo svet ste bre ogadili, Vijetnam ste ojadili, pa Iran, pa Libiju, Siriju Avganistan, a muslimani vas cekaju za naplatu, nece dugo…

  2. Ne niste vi krivi, vi ste samo naoruzavali i obucavali! Posle ste malo bombardovali i okupirali! Koje licemerje i laz!

  3. Да, зауставили сте злочине, занимљива прича. Да ли неко верује у то лажови злочиначки!? Само не могу да верујем у ком друштву се нашла Црна Гора. Вероватно све нас занима колико они подржавају овакве лажи. Ове две споменуте банана државе су биле на страни нациста и са још неким државама комплетирали су друштво у НАТО пакту.

  4. Oni veruju u sopstvene laži i obmane. Kao, nisu krivi za niz zemalja u Sredozemlju, Irak, Avganistan, Sirija, Vijetnam i dr.. Zar ne ne može ni jedna godina da prođe da ove spodobe ne zapoćnu neki rat ili intervenciji. Oni žive na muci ugnjetenih naroda i štampanju para bez pokrića a onda kupuju socijalni mir narodu svom

  5. Stoltenberg je naglasio da je “NATO odbrambena organizacija i da nikada nije prisiljavao nikoga na ulazak”.
    Pazire tu recenicu NAGLASIO DA JE ODBRAMBENA ORGANIZACIJA!!!
    PA STO STE NAPALI JUGOSLAVIJU I BOMBARDOVALI JE KAD STE ODBRAMBENA? Dal je Yuga napala neku clanicu NATO-a? I onda ovde cujem udjite u NATO…

  6. Ви сте криви за све ратове.Али , Бог све види и Бог че вам судити.Амин!

  7. Можда нису директно криви за распад Југославије (боље да је нема) али су директно криви за агресују на Србе који су после распада Југославије бранили своју окућину и тражили своја права која су изгубили у Титовој Југославији.
    Ајде да се нелажемо!!!

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here