Ništa nas ne sme iznenaditi

0

Da se u Brazilu ovih dana živi u skladu sa nekada aktuelnim reklamnim sloganom "Očekuj neočekivano" stigla je još jedna potvrda. U skladu sa pitanjem bezbednosti, organizovan je prikaz nadgledanja i kontrole priobalnog pojasa. Neobično iskustvo za sportske izveštače, i to u odabranom društvu, jer je samo četiri mesta bilo odvojeno za predstavnike medija na patrolnom brodu Apa.
Satnica sa mornaricom, a kako bi drugačije – vojnička. Na dogovorenom mestu u 6.00. Da bismo ispoštovali dogovor trebalo je da se zaborave sva bezbednosna upozorenja vezana za Rio de Žaneiro i po mraku krene ka vojnoj zoni grada.
Rio je izranjao iz sna kad smo stigli do obale, zadužili šlemove i pojase za spasavanje. I čamcem isplovili ka pučini – u susret Api.
Pre dve godine ovaj brod stigao je iz Engleske. Plaćen je 45 miliona funti. Kažu, narodski, vredi svaku paru. Poverovali smo ljubaznim domaćinima "na prvu loptu" da je sve baš kako kažu. Mornarica je bila uporna da nam do detalja objasni mogućnosti broda. A mi, zbunjeni, klimali smo i klimali glavom, u znak odobravanja. Tiho, suptilno, kulturno, nešto kasnije, stavili smo im do znanja da posetu zaista smatramo čašću i privilegijom. I da se osećamo prijatno na gostujućem terenu. Da smo, ipak, sportski novinari. I da smo u Brazil došli zbog fudbala…
I oni su to apsolutno uvažili. Želja im je, ipak, ostala ista ona s kojom su i organizovali ovu posetu. Da nam serviraju što više informacija o brodu. Saznali smo, tako, da ovo super moderno plovilo po definiciji nije borbeno, ali da ima sasvim dovoljno naoružanja i za takve poduhvate. Zadužen je za nadgledanje i bezbednost u vodama dve brazilske države, Rio de Žaneiro i Spirito Santo, za vreme održavanja Svetskog prvenstva u fudbalu.
Imali smo priliku da vidimo i simulaciju jedne akcije. Postupak koji se sprovodi od uočavanja nepoznatog objekta do njegove detaljne kontrole. Tokom mesec dana patroliranja, urađeno je 796 kontrola. Tom prilikom evidentirano je 172, a uhapšeno 24 lica.
– Za sada, evo već mesec dana sve prolazi u skladu sa našim očekivanjima. Verujemo da će naša misija zbog koje smo angažovani biti potpuno uspešna do kraja svetskog prvenstva. Da će svi učesnici biti sigurni, bezbedni i sa lepim uspomenama otići iz Brazila u svoje zemlje. A od vas očekujem da u svojoj zemlji prenesete utiske koje ste poneli sa našeg broda – rekao je kapetan Alešandre Boržes.
I to je Mondijal…

 

Uz Brazil do titule
U potpalublju, televizor i naravno mondijalski program. Fudbal je tema i među brazilskim mornarima…
– Trudimo se, ipak, da nađemo vremena i za gledanje utakmica na šampionatu. Naš stav se, naravno, ne menja u odnosu na stav gotovo 200 miliona državljana Brazila. On podrazumeva da će naši igrači stići do titule svetskog šampiona – rekao je kapetan Boržes.

 

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here