Niste oženjeni-dobićete moždani udar!

0

Prateći preko 10.000 državnih službenika od 1963. do 1997. godine izraelski naučnici su ustanovili kako je 8,4 posto muškaraca koji se nikada nisu oženili umrlo od moždanog udara, u odnosu na 7,1 posto oženjenih muškaraca.

 

 

Istraživači u Tel Avivu su u obzir uzeli faktore rizika kao što su gojaznost, dijabetes ili pušenje. Zaključili su da su samci izloženi 64 posto većem riziku smrti od moždanog udara nego oženjeni muškarci. Međutim, tu je kvaka. Nesretno oženjeni muškarci su izloženi u potpunosti jednakom riziku smrti od moždanog udara kao i samci.

 

Posljednja stavka je pogotovo iznenadila stručnjake, koji nisu mislili kako bi kvalitet braka mogao da utiče na statistički značaj rezultata.

 

"Jasno je kako su osobe u dugoj i sretnoj vezi sklonije vođenju računa oko svog zdravlja", tvrdi Daniel Lakland, portparol Američkog udruženja za moždani udar. "Ako oženjene osobe žele da prestanu da puše imaju veću potporu kod kuće, a jednako tako je bolje sprovoditi dijetu kada je dvoje ljudi uključeno u isti program",

 

Iako istraživanje nije obuhvatilo i nežniji pol, stručnjaci veruju kako se pozitivni rezultati mogu primeniti i na žene. "Postoje sugestije kako se isto može zaključiti i za žene. Ako ste u dobroj vezi, dobrobiti su dvostrane. Društvena potpora je bolja u dobroj vezi", zaključio je Uri Goldbourt, autor istraživanja.

 

Čini se da je vreme da samci prestanu da zadirkuju svoje oženjene prijatelje, jer je druga studija pokazala mnoge dobrobiti braka. Istraživači koji su uključili skoro 34.500 parova iz 15 zemalja, zaključili su da su oženjene osobe izložene manjem riziku od depresije, teskobe i zloupotrebe droga, potvrdila je klinička psihologinja Kejt Skot sa Univerziteta Otagu na Novom Zelandu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here