EPA/Stefan Sauer

Iza prošlogodišnjeg napada na gasovode Severni tok možda stoji proukrajinska grupa ukazuju novi obaveštajni podaci, piše “Njujork tajms” i dodaje da je reč o koraku ka utvrđivanju odgovornosti za sabotažu ruskog gasovoda.

Istovremeno, američki zvaničnici tvrde da nemaju dokaze da su ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski ili njegovi najbliži saradnici bili umešani u ovu operaciju.

Međutim, ističe se da ostaje otvorena mogućnost da je napad izvela neformalna grupa povezana sa ukrajinskom vladom ili njenim bezbednosnim službama.

Prethodno je američki novinar i dobitnik Pulicerove nagrade Simur Herš objavio da su američki ronioci tokom NATO vežbi u leto 2022. godine postavili eksploziv ispod Severnog toka, koji su Norvežani aktivirali tri meseca kasnije.

Sa druge strane, prema obaveštajnim podacima američkih službi, eksploziv na gasovodima su verovatno postavili iskusni ronioci koji nisu povezani sa vojskom ili specijalnim službama, navodi američki list i napominje da u napadu nisu učestvovali državljani Velike Britanije i Sjedinjenih Američkih Država.

Reč je o jednoj od najvažnijih nerešenih misterija od početka rata u Ukrajini, ukazuje “Njujork tajms”, prenosi RT.

Dodaje se da pojedini zvaničnici SAD smatraju da su Ukrajina i njeni saveznici imali najlogičniji motiv za napad na gasovode.

List podseća da su se upravo oni godinama protivili projektu, nazivajući ga pretnjom po nacionalnu bezbednost jer bi se Rusiji omogućila lakša prodaja gasa Evropi.

Zvaničnici ukrajinske vlade i vojne obaveštajne službe odgovorili su da nisu imali nikakvu ulogu u napadu, kao i da ne znaju ko ga je izvršio. Iz američke administracije su naveli da neće komentarisati nove medijske izveštaje o napadima na Severni tok dok traje istraga o evropskim zemljama.

– Neću da komentarišem, evropski partneri još uvek rade na istragama – poručio je Džon Kirbi iz Bele kuće.

Iz novih podataka do kojih je došla američka obaveštajna zajednica može se izvući zaključak da su napadači protivnici predsednika Rusije Vladimira Putina, ali zvaničnici ne navode ko je rukovodio operacijom, niti ko ju je platio, piše “Njujork tajms”.

7 COMMENTS

  1. Ja bih pre rekao, da su bili oni iz “Nepoznatih letečih objekata”, dobro što ste jih srušili!

  2. O da naravno te neformalne grupe imaju svakako logistiku da neotkriveno postave eksploziv na severni tok.
    Ovo je priča za decu u disnilendu pa i deca ne bi poverovala u nju !

  3. Jos jedna laz iz raznih zapadnih izvora. Po protokolu, istina ce se tek saznati davno posle zavrsetka rata. A i tada nece niko biti priveden pred sud posto zapad vodi iskljucivo “humanitarne” ratove.

  4. ha ha ha. NT uvek objavljivao sta zeli State Dept. bolje da napisali da baba simana izvrsila diverziju. pre bi im poverovali!!

  5. Interesantni su ti njihovi obaveštajni podaci, Rusi izgubili 200.000 vojnika, Kinezisu krivi za kovid, nebom lete vanzemaljci i kineski špijuni …!Sve samo drugi a oni nevini kao mlada!

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here