Noć osvetljenih sinagoga

0

U Beču su se u nedelju uveče svetlosnom instalacijom i komemoracijom građani prisetili Kristalne noći, tokom koje su pre 76 godina zapaljene sinagoge i druga jevrejska zdanja.
Za žrtve novembarskog pogroma održana je misa u crkvi Ruprehtskirhe, posle čega je održan Marš tišine i koncert jevrejske pevačice Timne Brauer.
U noći na 10. novembar 1938. na teritoriji pod vlašću nacista ubijani su i hapšeni Jevreji, zapaljene sinagoge, uništene radnje i stanovi Jevreja.
U Beču je do 9. novembra 1938. postojalo šest jevrejskih hramova, 18 jevrejskih udruženja sa klupskim sinagogama i 78 molitvenih prostora. U toku višednevnog pogroma su uništene 42 sinagoge i molitvena prostora, uhapšeno je 6.547 bečkih Jevreja, a oko 4.000 od njih odvedeno je u koncentracioni logor Dahau.
Ove godine se jevrejska zajednica priseća ovog stravičnog događaja pod motom Noć osvetljenih sinagoga.
“1938. se ne sme nikada više dogoditi. Ne smemo zaboraviti prošlost ako se u Evropi ponovo prekoračuju granice morala i na izlozima jevrejskih radnji ispisuju pogrdne reči protiv Jevreja”, upozorava Zajednica.
Na 16 mesta oko istorijskih lokacija nekadašnjeg geta i srušenih sinagoga u 2. bečkom okrugu, projektovani su stubovi svetla, uz holografsku projekciju nekadašnjeg najvećeg jevrejskog hrama zapaljenog u Kristalnoj noći.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here