pixabay.com

Znojenje noću je individualno i svako mora da pođe od sebe, pa najpre razmislite o osnovnim faktorima. Koliko ste trenutno pod stresom, da li vam je u sobi prevruće i kakav dušek imate?

1. Dušek

Prema osnivaču i izvršnom direktoru jedne kompanije koja se bavi proizvodnjom dušeka Džonatanu Pričardu, najčešći je razlog to što nas dušek previše greje, zbog loših materijala – odnosno takozvane poliuretanske pene.

Takva pena je mnogo jeftinija u procesu proizvodnje, ali je na njoj vruće spavati – kaže Pričard, koji predlaže kupovinu dušeka s poliuretanskom penom koji diše, tako da vazduh može da uđe u dušek i izađe iz dušeka.

2. Temperatura tela

Pregrejana soba i preteški pokrivači najjednostavniji su i najčešći uzroci noćnog znojenja, pa se preporučuju udobne pidžame i izbegavanje više od jednog prekrivača, posebno tokom toplijih meseci.

3. Temperatura sobe

Nemojte da uključujete grejanje i to je jedan od načina da poboljšate spavanje jer pretoplo okruženje utiče na znojenje i poremećaje spavanja, kaže stručnjak za zdravlje Sujaj Kansagra, koji preporučuje da temperatura u sobi ne bude viša od 19 stepeni C.

4. Lekovi

Neki lekovi uzrokuju noćno znojenje pa razgovarajte s lekarom o svim mogućim nuspojavama lekova koje uzimate.

5. Alkohol

Konzumiranje alkohola pre spavanja može da dovede do znojenja, a ako vam to ometa san, smanjite unos alkohola uveče, nekoliko sati pre spavanja.

Odvikavanje od alkohola i nekih lekova koji smiruju takođe može da bude uzrok znojenja.

Kada se treba zabrinuti?

Dobar san je ključan za zdravlje i kvalitet života, a ako primetite da se previše znojite noću i za to nemate objašnjenje, potražite mišljenje lekara. Posebno treba pripaziti ako se znojenje pojavljuje s nekim drugim simptomima.

Isto tako, idite kod lekara ako znojenje počne iznenada, a nije povezano s gubitkom kilograma ili temperaturom ili je pak samo na jednoj strani tela, jer određeni uzroci noćnog znojenja potencijalno mogu da budu opasni.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here