EPA/Antonio Bat

Milorad Dodik opet preti separatizmom, ali ovaj put njegove planove treba shvatiti ozbiljno. Jer, Beograd traži zamenu za Kosovo, piše Andreas Ernst u komentaru za “Noje cirher cajtung” (NZZ).

“Milorad Dodik, predsednik srpskog entiteta u BiH, ponovo planira otcepljenje od države. Uradio je to bezbroj puta. Ali ovog puta je važno da se pažljivije sasluša šta Dodik govori – a pre svega da se pažljivije pogleda šta radi. Jer, eskalacijom problema oko Kosova, pogoršali su se i okvirni uslovi za Bosnu”, piše švajcarski list.

“Dodik govori o organizovanju referenduma pre kraja ove godine” piše NZZ i podseća da je “parlament Republike Srpske 2021. takođe preduzeo prve korake u tom pravcu. Ali ruska invazija na Ukrajinu u februaru 2022. je zakočila Dodikove planove. Dodik je primetio da u EU i SAD postoji nulta tolerancija za eksperimente na Zapadnom Balkanu. Njegov manevarski prostor se brzo smanjio na nulu”.

Nije BiH u krizi – već Dodikova vladavina

“Šta se od tada promenilo, da Dodik ponovo stavlja na sto referendum?”, pita se autor i odmah potom kaže da to sigruno “nije neka teška kriza u Bosni”.

“Nije država u krizi, već Dodikova vladavina. U jesen 2022. pobedio je za dlaku. Neizvesno je da li bi mogao da ponovi taj uspeh. Dve decenije je krojio politiku države i za to vreme pomogao sebi i svojoj porodici da dođu do ogromnog bogatstva. Mnogi građani su ga jednostavno siti. Dakle, samoinscenirana kriza odgovara kontroverznom ocu zemlje”.

“Pored toga ima i nešto drugo: Sukob Srbije i Kosova ulazi u završnu fazu”, smatra Andres Ernst. “Svima je u suštini jasno da će Beograd pre ili kasnije morati da prihvati nezavisnost svoje bivše pokrajine. Bar de fakto. Dakle, kriza u Bosni i Hercegovini odgovarala bi i predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću. Ponovo bi mogao da se predstavi kao garant stabilnosti i verovatno ponovo da odloži priznanje Kosova”.

“Osim toga”, piše dalje NZZ, “Vučić bi ponovo mogao da pokrene srpsko pitanje: po Vučićevoj računici, ako izgubimo Kosovo i tamošnje Srbe, onda bi trebalo da budemo obeštećeni teritorijom bosanskih Srba”.

Sankcije lično Dodiku

“EU treba da se tome oštro suprotstavi” smatra Ernst i nastavlja: “Ali ne slanjem više vojske u Bosnu, kako zahtevaju britanski parlamentarci. A ne ni tako što Visoki predstavnik donese mere koje zbog nedostatka legitimiteta i autoriteta ne može da sprovede”.

Na kraju komentara NZZ piše: “Jer još jednom: nije Bosna u krizi, nego Dodik. On lično mora biti sankcionisan. Zabrana putovanja u EU i istraga o njegovoj finansijskoj situaciji bili bi razuman početak. A Vučiću mora biti jasno: gubitak Kosova ne može da nadoknadi Bosna”.

4 COMMENTS

  1. Kako svi samo trpaju nos u tudje stvari a za sebe znaju da kazu da su to unutrasnja posla. Narod ima sam da odluci i niko drugi a najmanje vi sa zapada !!!

  2. Eh kad bi samo Srbi mogli o svojoj sudbini u Bosni da odlucuju – bilo bi nam Free RS odmah. Ali tesko. Nema sanse. Niko nece u RS da se podigne, napravi konkretan referendum i odvoji teritoriju sa
    Becko Distriktom. Jer bez tog Distrikta koji je i napravljen zbog RS-a – nema RS -a. Dvije polovice jedna zapadna banjalucka regija i druga oko Drine sa muslimanskim Gorazdem, malo od Nevesinja, Gacka, Bilece i Trebinja……jos sa Nato vojnicima, Nato Hrvatskom i Nato Crnom Gorom, sigurno spremnijim komsijama nego ’92 …. ne znam . Bojim se mrka kapa i bojim se da Mile ne nanese vecu nesrecu Srbima zapadno od Drine.?

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here