Nomadi s fotoaparatom

0

Svetsko prvenstvo u fudbalu jednu zemlju može da okrene naglavačke, a posebno život profesionalnih fotoreportera. U Brazilu je sve užurbano i grandiozno, a sada još više. Svi svetski fotoreporteri sjatili su se u busije po brazilskim hotelima, jede se roštilj, pije argentinsko vino, spava kad ko stigne i gde stigne, nekad u hotelskoj sobi, nekad dremne u hodniku stadiona.

Bolovi u stomaku
U brazilskoj kuhinji preovlađuju pasulj, suvo meso, soja, pirinač, kukuruz i druge žitarice. Ipak, fotoreporteri su izloženi hotelskoj hrani i omraženom doručku – kriški hleba, salame i šolji čaja. Pivo i pica su im najčešća hrana, ali su mnogi završili sa bolovima u stomaku od ulične hrane.

Život leti od utakmice do utakmice, od grada do grada, od aerodroma do stadiona. Jedno prosečno putovanje uključuje 14 letova, 39 noći u sedam različitih gradova u devet različitih hotela, s opremom od 60 kg. A svaki pravi fotoreporter mora da ima oči na vrh glave, posebno kad je u pitanju skupa fotografska oprema, bilo da je u hotelu, autobusu, medijskom centru ili na stadionu. Drugi veliki neprijatelj svakog posla u Brazilu jeste nepodnošljiva sparina, pa mnogi u hotelskoj sobi nameste klimu na 10 stepeni, što je kod nekih Evropljana uzrokovalo još veću nevolju – groznicu usred najžešćeg fudbalskog meča.
I dok umorni fotoreporter sanja o hladnom piću pored bazena najčešće ceo dan provodi na aerodromu, uz neverovatno objašnjenje da avion za Rio kasni – zbog magle. Ni vožnja autoputem nije preporučljiva za zdravlje, jer nije retkost u zatvorenoj traci videti da Brazilac vozi u pogrešnom smeru! Ipak, svaki automobil je okićen brazilskom zastavom!
 

Promašaj na plaži
Čak i naizgled najbolji zadatak – slikanje protesta žena koje traže slobodu da idu golih grudi po plaži, pokazao se kao potpuni promašaj. Policija je toliko okružila razjarene žene u toplesu da nisu mogli da fotografišu ni zalazak sunca!

 

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here