NOPS: Ne kupujte limun, možda je otrovan!

0

Krajem avgusta cena limuna je bila oko 400 dinara za kilogram, a u oktobru se to voće u nekim prodavnicama prodavao po akcijskim cenama od oko 130 dinara za kilogram
 

On je agenciji Beta kazao da postoji osnovana sumnja da nešto nije u redu s limunom koji je u prometu, jer nije moguće da to voće više nego dvostruko pojeftini.

 

Prema rečima Papovića, tržišno je bilo nelogično kada je, pre mesec dana, cena limuna "drastično skočila".

 

I limun iz Španije tretiran opasnim fungicidom?

"Da li je uvoznički lobi odgovoran za te stvari, ili je u pitanju nešto drugo, to država treba da ispita", naglasio je Papović. On je dodao i da je građanima "dosta više paranoje oko toga da li su namirnice koje su u prometu ispravne i da zbog toga Ministarstvo poljoprivrede treba da izađe s jasnim stavom".

 

Na deklaraciji piše da se ne koristi kora!

Mediji prenose da se u Srbiji prođae jeftiniji limun uvezen iz Turske na čijoj deklaraciji piše da se ne koristi kora i da je voće tretirano imazalilom, fungicidom koji prodire kroz ceo plod i koji je kancerogen, toksičan, iritira kožu i izaziva suzenje očiju. Krajem avgusta cena limuna je bila oko 400 dinara za kilogram, a u oktobru se to voće u nekim prodavnicama prodavao po akcijskim cenama od oko 130 dinara za kilogram.

Na pitanje kakvim podacima o kvalitetu hrane u Srbiji to udruženje raspolaže, Papović je kazao da su oni "šaroliki i da politika ima veliki uticaj".

 

On je naveo da je NOPS nedavno uputio dopis Ministarstvu poljoprivrede da su neki proizvodi povučeni sa tržišta Evropske unije, ne precizirajući o kojima je reč, kao i da je sada dopis poslat i za limun, ali da još nisu dobili povratnu informaciju.

 

"Osnovni problem u Srbiji je što zakonodavac ne poštuje zakonsku proceduru", naveo je Papović, dodavši da u Srbiji još nije formiran savet za bezbednost hrane, iako je to zakonska obaveza od pre pet godina.

 

"U Srbiji jedna grupa odlučuje o bezbednosti hrane, a to je veliki problem", upozorio je predsednik NOPS-a.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here