Norveška ministarka: Saradnju na Balkanu ometaju neprijatni događaji iz prošlosti

Vestionline, Tanjug
youtube.com/WonderWhy

Norveška ministarka spoljnih poslova Ine Eriksen Soreide smatra da status kvo usporava i Srbiju i Kosovo, kako politički tako i ekonomski.

– Norveška snažno podržava dijalog Beograda i Prištine pod okriljem Evropske unije. Iskreno se nadam da će razgovori koji vode ka normalizaciji odnosa uskoro biti obnovljeni – rekla je za „Politiku“ šefica norveške diplomatije.

Kako je naglasila, sve dogovorene obaveze, uključujući uspostavljanje zajednice opština sa srpskom većinom, treba da budu ispunjene, a takse na proizvode iz Srbije i BiH treba da budu ukinute.

Prema njenim rečima, održivo rešenje će doprineti ne samo stabilnosti i bezbednosti svih u Srbiji i na Kosovu, bez obzira na etničku i versku pripadnost, već i celom regionu.

Soreide smatra da bi nordijski model saradnje mogao dobro da funkcioniše i na Balkanu.

Balkanske zemlje imaju, kako je navela, mnogo toga zajedničkog i njihovi nacionalni interesi se podudaraju u većini pitanja, ali saradnju, primećuje ona, ometaju neprijatni događaji iz prošlosti.

Ona je iznela uverenje da će Zapadni Balkan napredovati i da će evroatlantske integracije biti nastavljene, čak i ako neki, poput Srbije odluče da ostanu van NATO.

Norveška ministarka navela je i da najveći deo norveške finansijske podrške Srbiji sada ide kroz projekat „Norveška za vas“ koji se fokusira na smanjenje nezaposlenosti i obezbeđivanje osnovnih javnih servisa u siromašnijim sredinama.

2 KOMENTARA

  1. Zamislite da tamo neki diplomata iz Norveske kojA I NIJE ČLAN EU priča neku priču o potrebi Srbije da bude u EU i nato u kontekstu dogovora sa kosovom.Kada je USA režim posle drugog svetskog rata okupiro zapadnu Evropu,posebno je se bavijo okupacijom skandinavije a Norveskom izuzetno ,iz razloga velike količine nafte u toj zemlji i osetljivosti zbog blizine Rusije.Teroristički režim iz Vasingtona imao je i grube intervencije u Skandinavije kao sto je ubistvo Švedskog premijera Ulof Palmea da bi disciplinovao buduće političke činioce u celoj Skandinaviji i primerom pokazao kako zavrsava onaj ko se suprostavi USA banditima.Takodje se može primetiti su u većini slučaja nosioci vlasti u skandinaviji žene.USA banditski režim postavlja ženu uvek pre nego muškarca na neku funkciju zbog lakše manipulacije odlukama.Iz gore naedenog lakše se može razumeti osoba koja priča u ime USA bandita nama Srbima priču o Kosovu onako kako to odgovara USA banditima

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime