Tanjug

Stručnjak za bezbednost Nuredin Ibiši rekao je da je Srbija zainteresovana za mir, ali ne i za punopravno članstvo u NATO i da Srbija koristi Rusiju za snabdevanje oružjem, za šta je ove godine imala budžet preko milijardu evra.

– Sada je Srbija u partnerstvu za mir, ali je ne zanima punopravno članstvo u NATO, dok s druge strane to sve koristi jer na neki način neće tipizirati borbenu opremu naoružanja, pa se naoružava iz Rusije, Belorusije, Kine i Turske sa oružjem koje zapravo pripada ruskim proizvođačima. U ovom obliku, sa svom ovom opremom i naoružanjem, premašuje budžet mnogih zemalja u regionu. On je preko milijardu evra godišnje – rekao je Ibiši.

Ibiši kao bivše vojno lice smatra da je “međunarodna zajednica ostala nema u vezi sa pretećim izjavama iz Srbije”. On je naglasio da kosovska vojska treba da bude naoružana jer Srbija nastavlja da izvodi manevre u blizini granice.

– Ne koristimo ove mogućnosti preko naših prijatelja, oni za napad na srpske lokalitete pokreću pitanje u Savetu bezbednosti, a mi nismo u mogućnosti da pokrenemo pitanje takve pretnje u Savetu bezbednosti ili u Evropskoj komisiji. Međunarodna zajednica je u ovom slučaju vrlo pasivno reagovala na ove preteće izjave – rekao je Ibiši.

Prema njegovim navodima normalno je da kosovska vojska treba da bude naoružana, jer nije stvar samo u naoružanju, već “Vučić nastavlja da izvodi manevre u blizini granice sa Kosovom gde poziva slovensko bratstvo”.

– Sreća je što ovde imamo KFOR koji omogućava razvoj kapaciteta KBS, ali politička strana i funkcionalni aspekt KBS moraju biti daleko ispred pretnji koje dolaze iz Srbije. U poređenju sa kapacitetima i u ovoj fazi tranzicije, normalno je da još uvek nismo u fazi partnerstva za mir, iako smo oružana sila. I politika i funkcionalni aspekt bi trebalo da budu mnogo aktivniji u ovom pitanju, jer imamo priliku da idemo u pogledu naoružanja i razvoja kapaciteta u pogledu obuke i stvarnih pretnji koje dolaze iz Srbije – rekao je on.

Ibiši kaže da je ovo samo igra koju srpski predsednik igra protiv Kosova.

– To je njegova metodologija, on zna da igra i mi moramo da reagujemo. EU i međunarodno vojno prisustvo ovde treba da pokrenu pitanje u Savetu bezbednosti kako bi bili na oprezu i pozabavili se tim pitanjem, jer znaju u kojoj meri to ide i vraća se nazad, tako da ne treba brinuti – poručio je Ibiši.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here