Tanjug/AP

U Austriji je od 1. aprila stupila na snagu nova strategija testiranja protiv koronavirusa, koja predviđa po pet besplatnih PCR i antigenskih testova za građane, umesto dosadašnje neograničene mogućnosti testiranja o trošku države.

Prema uredbi Ministarstva zdravlja, svaka osoba ima mesečno pravo na pet antigenskih i pet PCR testova o trošku države. Tokom aprila takođe je moguće iskoristiti dodatnih pet “starijih” testova koji su ostali građanima.

Uz to postoje razne grupe za koje je besplatno testiranje ostalo neograničeno, a to je za osoblje, ali i štićenike u ustanovama za negu i ustanove za osobe sa hendikepom, bolnicama, izbegličkim ustanovama, ali i u smeštajima za beskućnike, kao i obdaništima. Takođe, osobe sa simptomima biće i dalje besplatno testirane na koronavirus.

Kako će nova strategija testiranja biti sprovedena ostaje u nadležnosti pokrajina. Većina pokrajina ostaje pri mešanom sistemu “kućnih testova” i testova u apotekama. Pokrajina Štajerska, na primer, ubuduće će dopuštati testove samo u apotekama.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here