Nova zabrana Grmečke koride

0

Grmečkoj koridi godinama policija staje na put

Zavičajno udruženje Sanjana Grmeč saopštilo je da je od MUP Unsko Sanskog kantona dobilo obaveštenje kojim se osporava lokacija za održavanje tradicionalne 242. Grmečke koride na Međeđem Brdu planirane za 3. avgust, ističući da to za Udruženje znači zabranu održavanja ove manifestacije.
"Ovo smatramo kao definitivan i poslednji pritisak na naše udruženje u smislu održavanja Grmečke koride, a posebno smatramo da se ovim vrši pritisak na lokalno povratničko stanovništvo, jer mu se osporava bilo kakvo pravo da neguje svoje običaje, kulturu i tradiciju", ističe se u saopštenju.
Iz Udruženja podsećaju da su sličnu situaciju i pokušaj opstrukcije imali poslednjih pet godina od kada Grmečku koridu održavaju na mestu njenog početka i staroj lokaciji – Međeđem Brdu, u opštini Sanski Most.
Oni napominju da im je svake godine osporavana lokacija ili im je pomeran datum održavanja, a ove godine se kao razlog navodi navodno postojanje minskih polja na mestima gde ih nije bilo i gde su prošle hiljade ljudi, što se može i dokumentovati. Udruženje traži da nadležni što hitnije reaguju i pomognu u skladu sa mogućnostima kako održavanje ovog skupa ne bi bilo prekinuto nakon 242 godine.
 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here