Printscreen: Instagram/djokernole
Novak Đoković

Najbolji teniser sveta Novak Ðoković uspešno je startovao na Mastersu u Parizu, pošto je u drugom kolu savladao Mađara Martona Fučovića 6:2, 4:6, 6:3.

Bio je ovo prvi Novakov meč u singlu posle skoro dva meseca i poraza od Danila Medvedeva u finalu US Opena, ujedno i četvrta pobeda protiv Fučovića u isto toliko mečeva.

Pre meča u toku dana ispred dvorane Novak je dobio poklon u vidu slike na kojoj je on i nekoliko zanimljivih detalja. Na slici su naslikani detalji iz karijere podizanje pehara, ime ćerke Tare kao i glava vuka iznad samo Novaka koja simboliše nepokornost.

– Ovo je fantastično, poneću je odmah, ako želiš – rekao je Novak obožavateljki

Vuk je inače totemska životinja Srba još iz vremena srpske mitologije i predstavlja slobodu i nepokornost, jer je jedina životinja koja se ne može dresirati da bude u Cirkusu.

I sama Jelena Đoković je na US openu imala majicu sa likom vuka.

Kult vuka kod starih Srba

Vuk je, po Veselinu Čajkanoviću mitski predak srpskog naroda. Budući da su se Srbi odavnina klanjali Dažbogu sasvim je logično da se njegov životinjski oblik smatra srpskim totemom.

Dolaskom hrišćanstva sveti Sava preuzeo je gotove sve funkcije Dažboga, između ostalih i njegove vučje karakteristike. Zato se sveti Sava naziva zaštitnikom vukova ili kao i Lesovik «vučjim pastirom». Verovanje u vuka kao životinjskog pretka kod Srba se manifestuje u mnogim običajima.

Recimo, kada je rodi dete, u selu se njegovo rođenje objavljuje tako što domaćin kuće vikne: «Rodila vučica vuka!». Srpska majka svome detetu takođe otkriva njegovo vučje poreklo pevajući mi sledeću uspavanku: «Nini sine, vuče i bauče, vučica te u gori rodila».

Još jedan običaj pokazuje da su Srbi verovali u svoje vučje poreklo. Novorođeno dete Srbi i su provlačili kroz vučje čeljusti i tako bi mu omogućavali zaštitu od zla, bolesti i demona. Na taj način božanski predak Srba, Dažbogov hromi vuk štitio bi svog potomka. Korišćenje brojnih vučjih amajlija imalo je istu svrhu pa su se delovi vučjeg tela često koristili za teranje zlih sila.

1 COMMENT

  1. Народ који верује у свашта (потиче од вукова) а данас тражи спас у црквама и гради их по целом свету. Није чудно што нас цео свет бомбардује.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here