Foto: Tanjug/AP
Novak Đoković

Najbolji svetski teniser nastavlja da pomera granice u “belom sportu”. Posle trijumfa na grend slemu u Parizu Novak Đoković je ponovo podigao lestvicu na viši nivo u odnosu na rivale i ispisao nove stranice u istoriji ovog sporta. Teško da u narednom periodu neko može ozbiljno da mu se suprotstavi. U poslednjih 10 godina osvojio je 18 grend slemova, a njegovi najveći rivali Nadal i Federer zajedno imaju 15. Zbog toga što je ostvario više nego Španac i Švajcarac zajedno u teniskom žargonu uveden je termin GOAT (najbolji svih vremena), a on to zaista jeste. Protiv Federera vodi sa 27:23, dok sa Nadalom ima skor 30:28. Jedini je teniser koji je na sva četiri grend slema uspeo da pobedi Rafu i Rodžera. To nikome nikada nije pošlo za rukom. U modernoj eri uspeo je da dva ili više puta trijumfuje na sva četiri grend slema i jedini je na svakom masters turniru bar po dva puta podizao pehar.

Kada je pre pet godina osvojio trofej na Rolan Garosu, bio je to pariski grend slem “prvenac” u njegovoj karijeri, ali i trenutak kada je završen proces sklapanja posebnog mozaika gde su ugrađeni Australijen open, Vimbldon i US open. Pomislili su tada mnogi, da je tim uspesima, pošto je osvojio titule na sva četiri grend-slem turnira, došao period kada želja za obaranjem rekorda nije tako jaka i da prelazi u drugi plan. Međutim, on je nastavio sa istim žarom da ulazi u nove takmičarske akcije. Apsolutno je stavio svima do znanja kako su njegovi ciljevi još visoki i da želi da osvoji svaki turnir na kome učestvuje. Demonstrirao je karakter za koji ne važe uobičajena pravila. Interesantni su bili slični segmenti igre, koje je imao u duelima sa Bertinijem, Muzetijem, Nadalom i u finalu sa Cicipasom. U svim duelima, Novak je rezultatski loše prolazio u uvodnim setovima. Pobede je ostvarivao posle preokreta, njegova igra bila je neverovatna i spada u domen istorijskog podviga. Takvu sposobnost da se “diže” iz izgubljenih situacija, pravi preokrete i to protiv vrhunskih igrača je za divljenje. Ugledni teniski novinari pitali su ga da li je to deo taktike ili sticaj okolnosti, i da li je prilikom odlaska na pauzu na putu do svlačionice sreo Svetog Savu, koji mu je dao snagu da preokrene mečeve:

– Imam svoje anđele čuvare. To je tajna, koju ne mogu da otkrijem dok funcioniše u moju korist.

Otkrio je Đoković jedino da ima svoj kutak u kome se koncentriše i upija glasove koji mu daju energiju da može doći do uspeha i kada izgleda da je sve izgubljeno. Novak je pokazao da ima neverovatnu sposobnost da sve loše tokom meča izbriše i napravi potpunu transformaciju koja ide do trijumfa.

Mnogo puta je Nole pokazao da nije samo najbolji teniser sveta, već i čovek velikog srca, koji je uvek spreman svakome da izađe u susret. To je potvrdio i u Parizu, kada je reket, kojim je igrao finalni meč poklonio sedmogodišnjem dečaku i oduševio svet. Mali Tom skakao je od radosti, jer mu je prvi reket sveta omogućio najveću sreću u životu.

Đoković je građanin sveta, ali i veliki patriota.

Posle svih uspeha i trofeja ostaje skroman i često se priseća početaka kada je trenirao na Kopaoniku i bazenu u Novom Beogradu. Osvojio je sve. Ostaje samo da se u Tokiju popne na pobedničko postolje sa zlatnom olimpijskom medaljom.