Najbolji teniser sveta Novak Đoković pobedio je Matea Beretinija sa 3:1 u finalu Vimbldona i osvojio šestu titulu u Londonu i ukupno 20. grend slem u karijeri kojim se izjednačio sa Rodžerom Federerom i Rafaelom Nadalom. 

Novak je upisao 21. uzastopnu pobedu na Vimbldonu, uz to, osvojio je i treći grend slem trofej u 2021. godini, a pred njim je niz rekorda koje drži i koje će ostali teniseri teško moći da dostignu.

Na putu ka finalu eliminisao Džeka Drejpera, Kevina Andersona, Denisa Kudlu, Kristijana Garina, Martona Fučovića i Denisa Šapovalova.

Svojim 20. grend slemom Novak je “ućutkao” brojne kritičare koji su često kao glavni argument isticali upravo to da srpski teniser “kaska” za Rodžerom i Rafom. Ako se uzme u obzir da je Đoković izjednačio rekord, uz sve koje drži, teško da će neko uspeti da mu ospori da je najbolji teniser u istoriji.

Ako je i ranije bilo dileme koji teniser je najbolji svih vremena, sada je poprilično jasno da, kada se karijere “velike trojke” uzmu u obzir, Novak ima popriličnu prednost. Tako, pored brojnih rekorda, Novak je u prednosti uzimajuži u obzir one “glavne” koji se odnose na broj nedelja provedenih na ATP listi, grend slemove i masterse.

Ubedljivo prvi na ATP listi

Prvi put je na čelo ATP liste došao 4. jula 2011. godine.Novak je na prvom mestu večne liste tenisera po broju nedelja provedenih na poziciji broj 1 (329) ispred legendi i velikana tenisa poput Federera, Samprasa, Lendla, Konorsa, Nadala, Mekinroa, Borga, Agasija…

Grend slem rekordi

Novak je osvojio titulu u svom 30. grend slem finalu, i drugi je posle Federera koji ima toliko finala. Uz to, Đoković je postao prvi teniser u Open eri koji je osvojio sva četiri grend slem turnira najmanje dva puta, a gledajući i period pre nje, to je pošlo za rukom još samo dvojici legendarnih tenisera – Roju Emersonu i Rodu Lejveru. Od Lejvera, koji je to uspeo da učini 1969. godine.

Kako se sezona nastavlja, Novak ima priliku da osvajanjem Olimpijskih igara, i Ju Es Opena bude prvi koji je uspeo da kompletira “kalendarski slem” i “zlatni slem”.

Tako sada, osim dva Rolan Garosa ima 3 US Opena, 6 Vimbldona i 9 Australijan opena!

Rekorder na Masters turnima

Đoković je sa 36 titula na Masters turnirima prvi po broju titula, a pobedom u finalu Sinsinati Mastersa nad Milošem Raonićem od 2: (1:6, 6:3, 6:4), Novak je postao prvi teniser u istoriji koji je svaki Masters turnir osvojio barem dva puta.

Ovo je svakako jedna od najuspešnijih Novakovih sezona o kojoj će se dugo pričati, a kako je i sam rekao posle meča sa Beretinijem, teniska priča se nastavlja.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here