Nove mere nikoga ne štede

0

Reuters
Nema bonusa za sve đake
 

Od 1. januara menjaju se uslovi za isplate bonusa za školsku decu. Po tome, porodice sa primanjima iznad 100.000 dolara nemaju više prava na taj dodatak koji će i kod drugih zavisiti od visine zarada.

Vlada takođe ukida isplate invalidskih penzija za primaoce koji otputuju u inostranstvo. Nezaposleni na socijalnoj pomoći rizikuju da im isplate budu zaustavljene ukoliko se ne odazovu na poziv agencije za zapošljavanje koja im traži posao.

Cena pasoša biće veća za oko šest dolara za odraslu osobu. Takođe, dovođenje osobe iz inostranstva zbog sklapanja braka biće ubuduće još skuplje.

 

Bonus za školsku decu

Do sada, sve familije dobijale su na početku školske godine po 422 dolara bonusa za dete u osnovnoj školi, a 842 dolara za đaka u srednjoj školi. Ubuduće, iznos bonusa i da li će se na njega uopšte imati pravo, zavisi od visine prihoda. Za sada, sigurno je da će i takav bonus biti plaćan još najmanje godinu dana, ali će na njega imati pravo samo familije s prihodom od 100.000 dolara i niže.

Nezaposleni

Nezaposleni na spisku Centrelinka koji ne dođu na zakazani sastanak za posao ostaće bez socijalne pomoći ako ne pruže dokaze da je odsustvo bilo opravdano. Pare će početi ponovo da dobijaju kada dođu na novi sastanak.

Veoma nepopularna mera – čekanje od šest meseci pre prve isplate pomoći osobi koja se tek prijavila na Centrelink – ipak neće biti primenjivana od 1. januara, pošto je Senat nije odobrio, objavila je vlada.

Invalidske penzije

Podnosioci zahteva za invalidsku penziju moraće ubuduće da se podvrgnu pregledu jedino kod doktora s Vladinim ovlašćenjem za davanje ocene radne sposobnosti. Oni koji ovu vrstu penzije već sada primaju, ukoliko odu na put u inostranstvo, imaće pravo na novac tokom svega četiri nedelje godišnje, bez obzira na broj putovanja. Ranije, invalidski penzioneri mogli su da na svakom putovanju izvan Australije i dalje primaju penzije do perioda od šest nedelja. Izuzetak su invalidski penzioneri koji su otišli na odmor pre maja 2014. Za njih i dalje važi period od šest nedelja, ali pod uslovom da se vrate pre 1. januara 2016.
Ograničenja neće biti primenjivana za osobe koje pate od stalne i teške invalidnosti ili za osobe za koje je ocenjeno da ne poseduju buduće radne sposobnosti.

Pasoši/vize za partnera

S novim poskupljenjem od šest dolara, cena pasoša za odraslu osobu sada iznosi 250 dolara. Deca do 18 godina i seniori stariji od 75 godina plaćaće 125 dolara. Australijanci koji su se zaljubili u osobu iz inostranstva treba da računaju da će ih od sada ljubav koštati 50 odsto više u odnosu na raniju cenu podnošenja zahteva za vizu za partnera.

Superpenzije i zdravstvena zaštita

Od 1. januara, na snazi je novi propis po kojem će pravo seniora na dobijanje kartice za zdravstvenu zaštitu s popustom zavisiti od količine para koju imaju u superpenzijskom fondu. Ovo se ne odnosi na penzionere koji su već prošli kroz ovo testiranje.

U praksi, pooštravanje uslova znači da sada u ocenu prava seniora na zdravstvenu zaštitu s popustom ulazi i prihod koji imaju od superpenzija – što do sada nije bio slučaj. Hiljade seniora time je suočeno s mogućnošću gubitka prava na zdravstvenu karticu Komonvelta, što ih je zbunilo i razbesnelo.

– Zaslužujemo tu karticu, plaćali smo poreze celog života, teško smo radili i nismo bili na teret poreskih obveznika. Moj muž i ja sami smo finansirali penziju. On danas nije ni zdrav. Ima rak, pa nam se sve skupilo odjednom. Mi smo već pogođeni, ali sam zabrinutija za svoju decu, šta će njihova generacija morati da prođe – kaže 76-godišnja Linet Dorn o novim merama.

Prema računicama, par koji odlazi u penziju sa prihodom višim od 80.000 godišnje ili penzioner samac sa više od 50.000 godišnje, mogu da ostanu bez kartice koja im u pojedinim državama daju pravo na popuste kod plaćanja struje, vode, plina, lekova i transporta. Uz to, vlasniku kartice odobrava se 886 dolara godišnje pomoći za samca ili 1.321 dolar za parove.

Penzioneri ističu da nisu samo oni ti koji su u stvari, kažnjeni što su redovno plaćali porez i ulagali u svoju starost. Ako se stvari nastave ovim putem, navode oni, mlade generacije neće imati interesa da same finansiraju penzije.

Ovo nije jedina pretnja za penzionere. Prema novim propisima, penzioner koji više od 19 nedelja godišnje provede izvan Australije može da ostane bez zdravstvene kartice. Po povratku, ipak, mogu da je traže nazad.
 

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here