Nove niskotarifne kompanije stižu u Beograd

0

Uskoro i na našem nebu: Span air

 

Generalni direktor Direktorata Nebojša Starčević rekao je novinarima da "Viz er" planira da od leta uvede linije od Beograda do Dortmunda i Londona, a "Span er" do Barselone.

 

"Direktorat civilnog vazduhoplovstva bi trebalo da u narednih mesec dana donese odluke o tome da li će izdati dozvole", najavio je Starčević, prenose beogradski mediji.

 

Kompanija "Viz er" će u petak, 5. februara, održati konferenciju za novinare na beogradskom aerodromu "Nikola Tesla".

 

Princip Direktorata je da nakon početka primene Sporazuma o otvorenom nebu, naveo je Starčević, odobrava letove svim aviokompanijama koje ispunjavaju uslove.

 

Starčević je dodao i da u narednih petnaestak dana očekuje veliki broj zahteva za uvođenje novih linija u ovogodišnji letnji red letenja.

 

Interesovanje za uvođenje letova iz Beograda, naveo je, ranije su pokazali grčki "Olimpik er" (Olimpic) i niskotarifna kompanija "Er Baltik" (Baltic).

 

Starčević je istakao da najveći niskotarifni avioprevoznik "Rajan er" (Ryan) jedini nije odgovorio na poziv Direktorata aviokompanijama da razmotre mogućnost dolaska na srpsko tržište.

 

Avioprevoznici za sada, istakao je, nisu zainteresovani za letove iz Niša.

 

Starčević je izjavio da je broj putnika u aviosaobraćaju u januaru ove godine bio za 20 odsto veći nego u istom mesecu 2009. godine zahvaljujući ukidanju šengenskih viza i jeftinijim kartama.

 

Tokom ove godine, ocenio je, može se očekivati povećanje broja putnika za 20 do 30 odsto. "Ovo je idealan trenutak i za pokretanje novih domaćih aviokompanija", rekao je Starčević i dodao da ih očekuje.

 

Prema njegovim rečima, u martu bi trabalo da bude postpisan i sporazum Srbije i Ujedinjenih Arapskih Emirata koji bi aviokompanijama tih dveju zemalja omogućio da lete bez ograničenja, ali se taj sporazum u praksi već primenjuje pošto je parafiran.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here