EPA
Entoni Blinken

Novi američki državni sekretar Entoni Blinken radio je u Beloj kući u vreme bivšeg predsednika Bila Klintona i bio je posebno angažovan u američkoj vojnoj intervenciji, kako bi se okončao rat na Kosovu, prenosi Gazeta Ekpres.

Kako navodi taj medij, koliko zna o Kosovu i njegovim problemima, Blinken je pokazao kada nije bio na važnoj poziciji u SAD. Na primer, u novembru 2015. godine, sastao se sa tadašnjim predsednikom Kosova Hašimom Tačijem da podrži kosovsku kampanju za članstvo u Unesku.

“Pronosan što izražavam čvrsto uverenje da bi Kosovo trebalo da postane punopravan član UNESCO”, napisao je Blinken.

Sledeće godine obradovao se uspehu kosovske džudistkinje Majljinde Keljmendi, koja je osvojila zlatnu medalju na Olimpijskim igrama u Riju.

“Na njihovim prvim olimpijskim igrama, čestitke Kosovu za osvojeno zlato u džudou u Riju 2016.“, napisao je Blinken.

Oni koji dobro poznaju Blinkena, kako piše Gazeta Ekspres, insistiraju na tome da je njegova posvećenost ljudskim pravima istinita i ukorenjena u njegovom dugogodišnjem iskustvu.

Britanski “Gardijan” piše da će “spoljnopolitički prioriteti prvih dana administracije Bajdena biće pregled ugovora i sporazuma koje je ostavio Donald Tramp”.

Blinken je na Bajdenovoj strani skoro dve decenije. Posle rada u Savetu za nacionalnu bezbednost Bila Klintona, postao je Bajdenov glavni spoljnopolitički savetnik u Senatu 2002. godine u odboru za spoljne odnose.

Nakon što je Obama izabrao Bajdena za potpredsednika, Blinken se vratio u Belu kuću kao njegov savetnik za nacionalnu bezbednost. On se vidi u zadnjem delu sobe na čuvenoj fotografiji Obaminih zvaničnika koji nadgledaju akciju koja je omogućila atentat na Bin Ladena.

U poslednje dve godine Obamine administracije, Blinken je bio zamenik državnog sekretara.

2 COMMENTS

  1. Pa sta, fino cekamo i nista ne potpisujemo pa neka im bude ko god. Kad smo sotone kao blera klintona i madlene pozdravili i ovoga hocemo.

  2. PA, NIŠTA VIŠE OD POLA ČOVEČANSTVA NIJE PRIZNALO KOSOVO. MISLIM DA NETREBA I NEĆEMO NI MI!!! KAD TAD…

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here