Novi patrijarh SPC je čovek dijaloga

0

Pred velikim iskušenjima: Vladika niški Irinej, novi patrijarh SPC-a

Nemački radio "Dojče vele" naveo je da je Sabor SPC izabrao vladiku niškog Irineja za novog srpskog patrijarha mnogo brže nego što se očekivalo.

 

U prvim reagovanjima analitičari ocenjuju da je novoizabrani patrijarh pokazao da je sklon dijalogu sa ostalim verskim zajednicama, što bi moglo da znači i da će se SPC izborom Irineja okrenuti ekumenskom dijalogu i pozitivnom odnosu prema evropskim integracijama i savremenim kretanjima, javlja "Dojče vele".

 

Nemački radio je podsetio na izjavu novog patrijarha da bi SPC pozdravila dolazak pape u Srbiju 2013. godine, kada se obeležava 1700 godina od usvajanja Milanskog edikta, kojim je 313. car Konstantin, rođen u Nišu, uveo slobodu veroispovesti i prekinuo progon hrišćana u Rimskom carstvu.

 

Rojters je ocenio da bi patrijarh Irinej mogao da vodi crkvu ka modernizaciji u vreme kada je Srbija na putu ka članstvu u Evropsku uniju. Britanska agencija je navela da je vladika Irinej bio uglavnom neutralan tokom ratnih devedesetih godina na prostoru bivše Jugoslavije i da se smatra osobom koja bi mogla da okonča sporove u crkvi i ojača njenu ulogu u društvu.

 

SPC će sa novim poglavarom verovatno nastaviti da se protivi samoproglašenoj nezavisnosti južne srpske pokrajine Kosova i Metohije, koje se smatra kolevkom srednjovjekovne srpske civilizacije, ocenio je Rojters.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here