EPA//Valdrin Xhemaj
Avdulah Hoti

Skupština Kosova je u sredu 3. juna izabrala novu vladu na čelu sa Avdulahom Hotijem i to je druga po redu vlada od kako su u oktobru prošle godine održani parlamentarni izbori.

Vlada je izabrana sa 61 glasom za, 24 protiv i jednim uzdržanim, što je upravo onoliko glasova koliko je bilo potrebno za izbor. Na sednici je bilo 86 poslanika, a poslanici pokreta Samoopredeljenje nisu bili prisutni.

– Jedan od prioriteta nove vlade Kosova biće preuzimanje ustavnih odgovornosti za dijalog sa Srbijom, u saradnji sa EU i SAD, ali ne dopuštajući promenu granice ili razmenu teritorija – izjavio je novoizabrani premijer Avdulah Hoti.

On je kazao da je dijalog Srbije i Kosova o postizanju sveobuhvatnog sporazuma od suštinskog interesa za Kosovo. Sporazum će se, naveo je, zasnivati na recipročnom priznanju. Na taj način će se, kazao je, osigurati dugoročna stabilizacija Kosova, kao i učlanjenje u UN i garantovaće se članstvo u NATO i EU.

“Partnerstvo sa SAD nema alternativu”

Hoti je dodao da je je uloga EU i SAD nerazdvojiva u tom procesu i da se oni moraju uključiti u postizanje sporazuma i u njegovo sprovođenje.

– Kampanja bez presedana protiv američke administracije je najveća šteta koja se desila Kosovu, uz uvrede i linčovanje glavnih njenih figura, kao i podrška za antiameričku percepciju u zemlji, najveća je šteta koja se desila Kosovu u 30 godina napora za slobodom i nezavisnošću – kazao je Hoti.

– Nemamo dilema sa Amerikom ili nekim drugim. Za nas, partnerstvo sa SAD nema alternativu – dodao je novi kosovski premijer.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here