Pixabay.com
Foto: Ilustracija

Prihodi od naplate parkiranja i kazni s tim u vezi u Beču po prvi put su premašili 200 miliona evra.

U 19 od ukupno 23 bečkih okruga uvedena je zona naplate parkiranja, a razmatra se proširenje zona na ostale delove grada.

Samo na osnovu naplate parkiranja donela je prošle godine prihode u visini od oko 123 miliona evra, a kazne zbog neplaćanja parkinga donele su dodatnih 81,5 miliona evra.

Time je prihod od parkiranja doneo gradskoj kasi ukupno 204,5 miliona evra, što je jasno više nego 2018., kada je ukupan prihod od parkiranja bio za 20 miliona evra manji.

Upadljivo je da su prihodi od naplate parkiranja u poređenju sa 2018. prošle godine bili samo malo veći, dok je zabeležen značajan skok kod kazni od kojih je prihod povećan sa 66,4 na 81,5 miliona evra.

Inače prihodi o naplate parkiranja koriste se isključivo za izgradnju i poboljšanje gradskog prevoza, kao i saobraćajne infrastrukture, odnosno izgrednju garaža, dok naplata kazni ide u socijalni budžet grada.

Prihodi od parkinga i kazni postaju sve značajniji za gradski budžet, pošto su 2010. bili za oko 90 odsto manji nego prošle godine.

Ove godine prihodi bi mogli biti manji, pošto je gradska vlast u Beču, kao i drugim austrijskim gradovima, odlučila da stavi van snage naplatu parkiranja u zonama.

Od sredine marta više se ne neplaćuje parkiranje, kako bi se građani podstakli da se ne voze gradskim prevozom, ako moraju na posao ili kupovinu, već kolima čime se smanjuje opasnost od infekcije.

Odluka o nenaplaćivanju parkinga u zonama ostaće na snazi do daljnjeg, poručuju iz gradskih vlasti i ističu da povratak naplati zavisi od razvoja u borbi protiv koronavirusa.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here