EPA-EFE/FRANCIS MALASIG

Kineska teniserka Peng Šuaji i dalje nije stupila u direktnu komunikaciju sa bilo kim iz krovne organizacije ženskog tenisa, a “China Global Television Network” objavio je mejl koji je ona, navodno, poslala Stivu Sajmonu, prvom čoveku WTA.

Peng je pre nekoliko nedelja objavila optužbu o silovanju protiv bivšeg kineskog zamenika predsednika Vlade Džanga Gaolija, a nakon toga joj se izgubio svaki trag.

Televizija povezana sa kineskom Vladom objavila je sada pismo u kojem teniserka tvrdi da je dobro i da su prethodne optužbe o silovanju neistine.

„Pozdrav svima, ovo je Peng Šuaji. Vezano uz nedavne vesti na službenoj stranici WTA, sadržaj nisam ni potvrdila ni verifikovala, te je on objavljen bez mog pristanka. Vesti iz te objave, među kojima i ona o optužbi za silovanje, nisu istinite. Nisam nestala i na sigurnom sam. Odmaram se kod kuće, sve je u redu. Hvala još jednom što brinete o meni. Ako WTA objavi još vesti o meni, molim vas da ih proverite sa mnom i da ih ne objavljujete bez mog pristanka. Kao profesionalna teniserka, zahvaljujem svima na brizi i porukama. Nadam se da ću i dalje promovisati kineski tenis ako dobijem priliku u budućnosti, nadam se da će biti sve bolji i bolji„, stoji u poruci.

Ubrzo nakon toga oglasio se i predsednik WTA Stiv Sajmon.

– Današnja izjava objavljena od strane kineskog državnog medija oko Peng Šuaji podiže moju brigu o njenoj sigurnosti. Teško mi je da poverujem da je ona zapravo napisala mejl koji smo dobili i koji joj se pripisuje. Peng Šuaji je pokazala neizmernu hrabrost opisujući optužbe seksualnog napada prema njoj, od strane bivšeg člana kineske Vlade. WTA i ostatak sveta žele nezavisni i provereni dokaz da je sigurna. Pokušao sam da je kontaktiram nebrojeno puta preko različitih načina komunikacije, ali nisam uspeo – rekao je, između ostalog, Sajmon.

U međuvremenu brojne teniserke i teniseri apeluju na društvenim mrežama da se istraži gde je Kineskinja.

Tridesepetogodišnjakinja je objavila optužbu za silovanje na društvenoj mreži Weibo, koje se dogodilo pre tri godine, a ta je objava zatim cenzurisana. Kasnije su bili i u ljubavnoj vezi.

Džang Gaoli (75) je bio zamenik predsednika Vlade između 2013. i 2018. godine.

Peng Šuaji je bila 2014. godine najbolja teniserka na WTA listi u konkurenciji parova, osvojila je Vimbldon 2013. godine i Roland Garos 2014. godine.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here