Zhang Ling/Xinhua via AP

Od posete ministarke spoljnih poslova Peni Vong mnogo se očekuje, kako u političkom, ali još više u ekonomskom smislu.

Sastanak Vongove i njenog kineskog kolege Van Jija upriličen je u momentu obeležavanja 50 godina bilateralnih odnosa Australije i Kine.

Ministarka Vong je tokom sastanka istakla da Australija teži “strukturiranom dijalogu“ u odnosima s Kinom, ali i podizanju trgovinske blokade Pekinga, kao i dijalogu o ljudskim pravima i konzularnom pristupu državljanima Australije pritvorenim u Kini.

Prema njenim rečima, obe strane složile su se da “održe angažman na visokom nivou“ i “dalji dijalog“ u više oblasti, uključujući nalazišta uglja, trgovinu, ljudska prava i regionalnu i međunarodnu bezbednost.

Upitana o sledećem koraku ka stabilizaciji odnosa, ona je rekla da traži “strukturiraniji dijalog“.

– Mi smo veoma različite zemlje, imamo različite političke sisteme. Ali, moramo nastojati da mudro upravljamo tim razlikama, a dijalog je preduslov za to – istakla je Vong.

Ministarka je ujedno nagovestila da će doći do daljeg razvoja različitih pitanja vezanih za trgovinske sankcije koje utiču na oko 20 milijardi dolara vredan australijski izvoz.

– U kontekstu trgovine, razgovaralo se o mogućnostima za dalji dijalog kako bismo radili u najboljem interesu obe države, a svakako u pogledu australijskih izvoznika i kineskih potrošača, a to je da se otklone trgovinske blokade – objasnila je Vong.

Tokom sastanka, ministarka spoljnih poslova je izrazila zabrinutost Australije zbog pritvaranja novinarke Čeng Lei i pisca dr Janga Hengjuna, koji su australijski državljani.

– Oni treba što pre da se spoje sa svojim porodicama, ali se takođe zalažemo za poštovanje konzularnih sporazuma. Australija veruje da su ljudska prava univerzalna – istakla je ministarka Vong i potvrdila da je razgovarala i o pitanjima ljudskih prava, uključujući Tibet, Hong Kong i tretman ujgurske populacije u Sinđijangu.

Inače, odnosi Australije i Kine su donedavno bili duboko zamrznuti, ali su linije komunikacije na visokom nivou ponovo otvorene između vlade i Pekinga nakon pobede laburista na saveznim izborima u maju.

Ministarka Vong je prvi australijski ministar koji je posetio Kinu od 2019. i predvodi prve formalne razgovore na nivou ministara inostranih poslova od 2018.

Uoči sastanka, ministar spoljnih poslova Kine je rekao da je promena vlade i nedavni sastanak predsednika Si Đinpinga i premijera Entonija Albanezea početak poboljšanja odnosa dve zemlje.

– Ubrzo nakon tog sastanka predložili ste ovo putovanje. Ovo pokazuje da vi i vlada Australije pridajete značaj i da ste pozitivni u pogledu održavanja, unapređenja i razvoja odnosa Kine i Australije, što veoma cenimo – naglasio je ministar Vang.

Prema njegovim rečima, postoje svi razlozi da dve nacije budu partneri.

– Nema istorijskih pritužbi, niti fundamentalnih sukoba interesa između naše dve zemlje. Da bismo održali zdrav i stabilan rast, naše sveobuhvatno strateško partnerstvo služi fundamentalnim interesima naša dva naroda i dobro je za mir i razvoj u azijsko-pacifičkom regionu i šire – naglasio je kineski ministar.

Kina je najveće izvozno tržište Australije. Međutim, ova zemlja je uvela visoke tarife na uvoz uglja, govedine, ječma i drugih ključnih proizvoda iz Australije 2020, pošto je australijska vlada u to vreme pokrenula međunarodnu istragu o poreklu kovida.

Pritom, veze su već bile zategnute otkako je Savezna vlada 2018. zabranila kineskoj telekomunikacionoj kompaniji Huavej da gradi 5G mrežu u Australiji. Time je postala prva zemlja koja je to učinila.

Međutim, pobedu laburista u maju 2022. mnogi su videli kao potencijalnu prekretnicu nakon godina zategnutih odnosa. Si Đinping i Entoni Albaneze su prvi put razgovarali na marginama samita G20 na Baliju u novembru.

– Važno je da u budućnosti ostvarimo bolje odnose sa našim glavnim trgovinskim partnerom – rekao je australijski premijer u sredu, na konferenciji za novinare u Sidneju.

Postepene promene

Mnoga preduzeća pomno prate ovonedeljno putovanje ministarke spoljnih poslova Peni Vong u Kinu, i nadaju se ukidanju trovinske blokade izvoza u ovu zemlju.

Na vrhuncu diplomatskog raskola 2020, Peking je uveo niz carina, zabrana i ograničenja na australijski izvoz, uključujući vino, ječam i jastoge, koji su popularni kod kineskih potrošača. Primera radi, nekadašnji izvoz jastoga u Kinu vredeo je 1,6 milijardi dolara godišnje.
Međutim, direktor istraživanja Instituta Lovi, Herve Lemehju je pozvao australijske kompanije da ne očekuju brz i potpuni preokret trgovinskih mera.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here