Nuklearna baterija živi duže od čoveka

0

 

Naučnici uz pomoć laboratorijske opreme objašnjavaju princip rada nukleare baterije

"Kada ljudi čuju reč ‘nuklearna’ odmah pomisle na opasnost", rekao je doktor Dži Van Kvon, glavni konstruktor ove baterije sa neverovatnim svojstvima, dodajući da napajanje sa nuklearnim baterijama već ima široku primenu u mnogim uređajima – od savremenih kardiostimulatora do satelita i pomorskih navigacionih sistema.

Tim naučnika koji predvodi dr Dži Van Kvon iz američkog univerziteta Misuri napravio je prototip takve baterije koja bi trebalo da bez prekida radi gotovo neograničeno, preneo je ruski dnevnik "Izvestija".

 

 

Ova baterija ima jednu elektrodu – od izotopa, dok se druga elektroda – pločica, vremenom haba zbog neprekidnog bombardovanja jonizirajućim zracima.

 

Kako bi se obezbedila električna energija u trajanju izotopa, pločica bi morala da bude velika, ali su naučnici univerziteta Misuri koristili novi materijal, tečni poluprovodnik koji im je omogućio da radikalno smanje dimenzije baterije.

 

Američko otkriće, kako se prognozira, primeniće se u minijaturnim mehaničkim uređajima, proizvedenim najverovatnije po porudžbini vojske.
 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here