Tanjug/AP
Vladimir Putin i Džo Bajden

Pomoćnik ruskog predsednika Jurij Ušakov izjavio je da bi teme predstojećeg razgovora predsednika Rusije i Amerike Vladimira Putina i Džozefa Bajdena mogle ticati rešavanja problema postizanja pravnih sporazuma koji isključuju dalje širenje NATO-a na Istok, kao i raspoređivanje oružanih sistema koji su pretnja za Rusiju.

Kako je precizirao, to se pre svega odnosi na raspoređivanje oružanih sistema na teritoriji zemalja susednih država, uključujući Ukrajinu.

Takođe je kazao i da bi video-konferencija predsednika Rusije i Amerika mogla biti održana u narednim danima.

– Imamo konkretan datum i vreme video-konferencije, ali mislim da je bolje da sačekamo konačan dogovor o svim parametrima sa američkom stranom – rekao je pomoćnik predsednika.

Govoreći o temama razgovora, Ušakov je rekao da je agenda očigledna, te da će to biti važan kontakt kao nastavak pregovora u Ženevi.

– Naravno, biće govora o pitanjima koja se tiču realizacije sporazuma iz Ženeve. Jasno je da će nezadovoljavajuća situacija u bilateralnim poslovima biti tema na ovaj ili onaj način, kao i aktuelna međunarodna pitanja – naglasio je Ušakov, istakavši da u ta pitanja spada situacija u Avganistanu, Iranu, Libiji.

Kazao je i da postoji mogućnost da na sastanku može biti reči i o Siriji, kao i krizi u Ukrajini.

Takođe je dodao da je verovatno nezaobilazna i tema pandemije, kao i pitanje borbe sa klimatskim promenama.

Ušakov je dodao da će ruski i američki predsednik verovatno razgovarati i o pitanjima strateške stabilnosti, kao i održavanje samita stalnih članica Saveta bezbednosti UN, što je predložila Rusija.

– Nadam se da američke kolege shvataju koliko je važan i potreban taj kontakt… Nije neophodan samo nama, nego, nadam se, i Amerikancima – poručio je pomoćnik predsednika.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime